– Det här är ett större problem än man kan tro och det påverkar arbetsplatsen, säger Malin Strömberg, projektledare på Prevent, som tagit fram ett nytt skriftligt material och användbara filmer som ska hjälpa till att lyfta frågan på arbetsplatsen.
Malin Strömberg, som ursprungligen kommer från Eskilstuna, har en gedigen erfarenhet av arbetsmiljöfrågor. Efter studier i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola har hon arbetat med arbetsmiljöfrågor på bland annat Arbetsmiljöverket och SAF.
Sedan två år tillbaka är Malin Strömberg en av cirka 40 medarbetare på den ideella föreningen Prevents kontor vid Medborgarplatsen i Stockholm. Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv och fackförbunden LO och PTK.
– Jag älskar att jobba med arbetsmiljöfrågor. Oavsett var man jobbar någonstans har man någon slags arbetsmiljö.
Prevent hjälper företag att förbättra arbetsmiljön genom att informera, utbilda och ta fram användbara produkter som är till hjälp i arbetsmiljöarbetet.
– Allt är gratis. Filmer, pdf-material och texter. Det är bara att plocka ut. Vi vill att så många arbetsplatser som möjligt använder det.
Malin Strömbergs senaste projekt har handlat om att uppdatera Prevents utbildningsmaterial om alkohol, droger och arbete.
– Det material som vi hade tidigare på vår webb var gammalt så vi ville förnya oss. När vi började titta på nya siffror och ny forskning visade det sig att det är ett gigantiskt problem på arbetsplatserna.
Var femte man och var tionde kvinna är riskkonsumenter av alkohol. Beräkningar visar att riskbruk eller skadligt bruk kan kosta upp till fyra procent av lönesumman. En stor kostnad är dagenefter-problematiken som i snitt kostar arbetsgivaren 15 000 kronor per anställd och år.
– Problem med alkohol och andra droger påverkar produktionen, frånvaron, säkerheten, arbetsklimatet och kvaliteten. Man måste se detta som en arbetsmiljöfråga och arbeta systematiskt med frågorna, säger Malin Strömberg.
Prevent har bland annat producerat fyra filmer som handlar om hur man kan hantera problemen.
– Vi vill bidra till ökad kunskap och ingjuta mod i framför allt chefer att våga ta tag i de här frågorna. Samtidigt vill vi lyfta hur viktigt det är att man upptäcker de tidiga signalerna, säger Malin Strömberg.
Den första filmen, som heter Samtalet, är tänkt att fungera som ett diskussionsunderlag vid utbildningar och träffar. En film handlar om hur problemen kan ta sig uttryck och en film handlar om hur viktigt det är att våga agera.
– Det är lite tabubelagt. Man pratar inte gärna om de här frågorna med sina anställda, säger Malin Strömberg.
Den fjärde filmen innehåller råd om hur man ser över företagskulturen och skapar policys.
– Man måste ha väldigt tydliga policys om vad som gäller på vår arbetsplats gällande de här frågorna. Är det okej att komma bakis? Är det okej att servera alkohol när vi firar någonting klockan halv tre en onsdag?
Filmerna finns på Prevents webbsida. Där finns också ett mer omfattande skriftlig material i form av en pdf som tar upp fakta och ger konkreta tips och råd för chefer, skyddsombud och medarbetare.
Maria Thulemark, HR-chef på Clas Ohlson, som medverkar i filmerna, håller med om att det här är angelägna arbetsmiljöfrågor.
– Vi märker det när vi tar upp frågorna på utbildningar. Vi har bestämt oss för att vara mer aktiva och gör nu en stor satsning på att bland annat utbilda chefer och införa slumpvisa drogtester. Alla har rätt till en trygg arbetsmiljö. Och det handlar mycket om att agera förebyggande, säger Maria Thulemark.