Alla avbryter semestern för det verkliga slitgörat

– Jag är imponerad och stolt över hemvärnets fantastiska kapacitet. Överstelöjtnant Thomas Axelsson bemannar hemvärnets bakre ledningscentral för bekämpningen av skogsbranden i Västmanland.

DRAG Hemvärnet_140808_NH.jpg

DRAG Hemvärnet_140808_NH.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-08-09 05:30

Thomas Axelsson och hans närmaste kollegor vittnar om att hemvärnsmän, och kvinnor, som deltar i släckningsarbetet kommer tillbaka efter ett tolv timmar långt skift, som har en tendens att bli både fjorton och femton timmar långt, med delar av utrustningen i olika grad av sönderfalll.

– Men de frågar efter listan och vill skriva upp sig som frivillig även för kommande dag, säger Joakim Biderman.

– Vi har till och med exempel på en kille från Eskilstuna vars kängor smälte under hans fötter. Han kom tillbaka till lägret och fick blåsorna under fötterna behandlade och ville ha fatt i ett par nya kängor, gärna en storlek större. Han skulle ut igen.

Hemvärnets personal från Västmanland och Sörmland är inkallade för att bistå räddningstjänstens alla brandmän.

I uppgifterna ingår att dra slang, och direkt ta del av släckningsarbetet, men även att snabbt rycka ut och exempelvis röja undan nedfallande träd som lagt sig och blockerat vägar.

– Men det kan också handla om uppgifter att se till att inga människor befinner sig i riskzonen när flygplanen kommer för att vattenbomba elden, säger Thomas Axelsson. Sex ton vatten är förstås något man måste ha full respekt för.

– Samma sak gäller att vi måste vara beredda att vaka över de områden där planen går ned för att "tanka" på med vatten. Det får man förstå att folk är lite nyfikna på att se hur det går till.

Men någon måste se till att nyfikenheten inte övergår i ett dumdristigt chanstagande.

Uppgifterna för personalen i den bakre ledningscentralen är att se till att både personal och material kommer fram dit där den ska vara, och att personalen som jobbar med brandbekämpningen får vatten när så krävs och mat på regelbundna tider.

Enligt Thomas Axelsson finns det många fördelar med att just skicka in hemvärnspersonal.

– Vi är tränade att fungera i ett kaos. Och även om bekämpningen av en stor skogsbrand hör till soldatens normala jobb så vet jag egentligen ingen som är mer lämpad att utföra den än just en soldat.

Förutom att man har god träning har man också numera god utrustning.

– Vi har inte en lika anpassad utrustning som räddningstjänstens... De kan kliva in och ställa sig i en brand... på våra kängor smälter sulorna. Men vi finns där och ingen tvekar att göra sin insats.

Det är mycket möjligt att en kär maka, eller en lika uppskattad make, eller en sambo har ett alternativ till hur de sista dagarna på semestern borde firas. Men en brand av den här dimensionen, och dessutom så här nära det egna hemmet, den är lika tydlig som en inkallelseorder.

Från allra första insatsdagen som ägde rum i tisdags skickades tolv personer från det sörmländska hemvärnet i väg. I dag är den siffran uppe i 35. Och insatserna beräknas pågå även under större delen av nästa vecka.

Sedan får de sörmländska krafterna åka hem till civila jobb eller bara hem för en kort andhämtningspaus.

– Men vi måste förmodligen vara beredda på fler insatser. Även om man förhoppningsvis snart får branden under kontroll med hjälp av flygplanen så återstår enormt mycket arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!