Begreppet stadsodling är en rätt modern företeelse, ett samlingsnamn för olika typer av reglerad odling på offentligt ägd mark i urbana miljöer. Utvecklingen av detta har kommit olika långt i Sveriges kommuner och i Eskilstuna har nu ett förslag till riktlinjer tagits fram.
Grundtanken är att en privatperson eller en förening avgiftsfritt ska kunna nyttja en bit kommunalt ägd mark för att odla grönsaker eller blommor. Är odlaren och kommunen överens om plats och villkor sluts ett skötselavtal på ett år.
– Det här är ett nytt sätt att använda offentlig mark. Det ger ökat inflytande för de boende och kan bidra till att lyfta ett bostadsområde, att göra det mer attraktivt och tryggt, mer livfullt, vackert och levande, säger Anna Lindén, utvecklare på kommunledningskontoret och den som varit med och tagit fram förslaget.
De platser som kan komma ifråga är offentlig mark som antingen inte används alls eller är underutnyttjad. Det kan handla om en del av en park eller en gräsyta.
Bland de villkor som finns hör att odlingen måste vara ekologisk och icke-kommersiell, någon försäljning av grödorna kommer inte att vara tillåtet. Om ett staket sätts upp runt platsen måste det finnas en öppningsbar grind som gör området tillgängligt för alla.
Hur stort intresset kan komma att bli är svårt att avgöra enligt Anna Lindén.
– Överlag så är det stort. Det finns så många olika människor som av olika anledningar kan tycka att det här är kul och bra. Allt ifrån ett miljöengagemang där man får en möjlighet att odla egna grönsaker till att man vill ha kultur- och generationsmöten.
Erfarenheter från andra kommuner stärker den bilden. Arbetet med att ta fram Eskilstunas riktlinjer för stadsodling har föregåtts av studiebesök i andra kommuner.
– Göteborg och Malmö är två verkliga föregångare. I Göteborg vill de att man ska kunna göra odlingskarriär på samma sätt som man gör bostadskarriär. Det har varit väldigt inspirerande, säger Anna Lindén.
Hon lyfter också fram de exempel som finns i vissa områden i Eskilstuna där fastighetsägaren redan gjort det möjligt för boende att odla genom att ställa ut pallkragar. Dit hör Kommunfastigheter, Victoria Park och Graflunds.
– De har kommit jättelångt. Det förslag vi nu tagit fram är för dem som inte har den möjligheten.
Någon risk för att de öppna odlingarna ska drabbas av vandalisering eller stölder ser hon inte.
– Erfarenheten har visat att de här odlingarna får stå kvar. Det är ingen som har särskilt stor lust att rycka upp de där morötterna.
Nu är förslaget till riktlinjer för stadsodling ute på remiss till samtliga nämnder i kommunen. I början av maj ska svaren vara inne och Anna Lindén hoppas att allt kan klubbas igenom före sommaren.
– Även om det redan börjar bli lite sent är detta ändå början på något som är långsiktigt.