"Alla val vi gör påverkar någon någonstans"

Det är samhällets förväntningar på människan som gör att vi konsumerar utan att tänka på konsekvenserna. Det menar Isabelle Frost som tröttnade på att matas med en bild av det perfekta livet och bestämde sig för att hitta sitt eget sätt.

Foto:

Eskilstuna2015-09-21 20:00

– Vi får hela tiden höra hur vi borde klä oss, hur vi borde inreda våra hus och vilken bil vi borde köra. Det är klart att det leder till ökad konsumtion. Men allt behöver inte vara perfekt, säger Isabelle Frost.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka bor hon tillsammans med sin sambo Jonatan Granlund och deras fyra barn på Granlunda gård som ligger utanför Tumbo. I dag är det en levande gård med odlingar, djur och idylliska små hus men för några år sedan fanns där bara fallfärdiga bodar och skrot.

– Svärfar köpte tomten 2009 och då var vårt hus en bod med jordgolv och kartong på väggarna. Jonatan och hans bror Jesper fick göra vad de ville med huset och bestämde sig för att göra i ordning det som ett kul sidoprojekt, berättar Isabelle Frost.

Det var aldrig tal om att leja någon byggfirma eller betala för nytt byggmaterial. I stället satsade de på att få tag på virke och annat överblivet byggmaterial från andra projekt för att kunna bygga färdigt huset. När sedan Isabelle och hennes två barn kom in i bilden byggde hon och Jonatan på egen hand ut huset och i dag har de ett ombonat hem med fyra rum, ett kök och ett sovloft.

Ta vara på-tänket genomsyrar hela hemmet. All inredning är köpt second hand eller består av saker som någon annan har tänkt slänga. Men det har inte alltid varit självklart för Isabelle Frost att ta vara på saker.

– Det har kommit med åren att det inte är hållbart att leva som många gör i dag när det gäller konsumtion. Om jag behöver något nu handlar jag alltid på loppis eller second hand, likaså om barnen behöver leksaker och kläder. De har också lärt dig att ta vara på saker och att veckopengen räcker mycket längre om de handlar på loppis, säger hon.

Familjen strävar också efter att bli självförsörjande. Den här säsongen har de odlat egen potatis, lök, jordärtskocka och mycket annat. Målet är att utöka odlingen så att de ska kunna leva helt på sina egna skördar. Annars handlar de ekologiskt och närodlat så långt det är möjligt.

– Alla val vi gör påverkar någon någonstans, vare sig det är djur, natur eller människa. Därför är det viktigt att tänka på hur vi konsumerar, allt från mat till kläder. Det är också viktigt att man lär sig vad olika märkningar står för. Jag kan inte köpa den oekologiska ananasen i affären med gott samvete när jag vet hur produktionen går till.

I dag jobbar Isabelle Frost extra på en matbutik men drömmen är att hon ska kunna lägga all sin tid på gården. Förhoppningen är att i framtiden kunna ta emot besökare, likt en kursgård, och berätta om familjens omställning.

Varför tror du att inte fler lever efter ett hållbarhetstänk?

– Folk är rädda och tror att de inte kan men det går att lära sig. Det gäller att våga fråga andra och samtidigt dela med sig av kunskap och annat. Alla behöver inte ha allt utan man kan hjälpas åt. Vi har till exempel köpt viltkött från en granne och honung från en annan. Det handlar mycket om vana.

Hur svårt eller lätt är det då att ställa om?

– Jag tycker att det är lätt att leva hållbart, man behöver bara sätta sig in i hur man kan göra. Jag tror på att hitta en gemenskap i det. Det kan vara svårt om man är ensam i gänget om att inte alltid vilja gå ut och äta eller köper nya kläder, då kan man lätt känna sig utanför. Det var när jag träffade likasinnade som jag tog steget och nu känns det helt naturligt.

Förutom okunskap, menar Isabelle Frost att den största orsaken till att många inte väljer en hållbar livsstil, är att tiden inte räcker till.

– Som samhället ser ut i dag är det svårt att hinna sylta, safta och ta vara på allt. Det är så individualistiskt. Alla ska ha sitt palats och jobba heltid för att bygga det men ingen har tid att njuta av det eller ta hand om varandra. Jag hoppas att fler börjar ifrågasätta det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om