Fetman ökar – här är tränarens bästa råd

Var femte sörmlänning har nu så många kilos övervikt att det kategoriseras som fetma. Tillståndet klassas som en kronisk sjukdom med flera allvarliga hälsorisker – men hur ska drabbade motiveras att ta sig ur en situation som ofta bara förvärras med tiden? "Tro på dig själv, våga ta hjälp och börja redan i dag", svarar Eskilstunatränaren som har hjälpt hundratals personer att gå från fetma till fitness.

Saad Saad har handfasta råd till de som vill bli kvitt fetman – men han rekommenderar varken strikta dieter eller nyårslöften.

Saad Saad har handfasta råd till de som vill bli kvitt fetman – men han rekommenderar varken strikta dieter eller nyårslöften.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-01-21 11:43

Fetma, eller obesitas, är en diagnos som ställs på den som har ett BMI över 30. Enligt den nya rapporten Liv & hälsa i Mellansverige lider 21 procent av alla vuxna sörmlänningar av tillståndet. Bland invånarna i åldern 50-69 har var fjärde person fetma.

Utvecklingen oroar folkhälsostrategen Susann Ericsson, som är en av de som står bakom rapporten.

– Vi tenderar till att bli mer och mer överviktiga. Det är oroväckande och vi måste göra något på bred front. Vi vet att de levnadsvanor vi får som barn och unga följer med oss upp i åldrarna och är svåra att ändra på, säger hon.

Men till skillnad från "vanlig" övervikt är obesitas/fetma en kronisk sjukdom som styrs av en mängd komplexa faktorer. Förutom en obalans av energiintag och förbrukning spelar även ärftlighet, miljö och sociala faktorer en avgörande roll. Psykisk ohälsa är vanligt i gruppen och många drabbade har en osund relation till mat.

– De jag möter äter sällan vanlig mat och hoppar över frukost – i stället är det mycket snacks, läsk, snabbmat och socker som ställer till det med insulinet – det är fucked up för kroppen. Jag har mött unga män som nästan aldrig har lämnat sitt rum. Vissa har blivit kallade "tjockis" hela uppväxten, säger Saad Saad, som enligt egen utsago har hjälpt över 200 människor vinna över fetman. 

undefined
Layth Al-khamees gick ner 68 kilo på 15 veckor när han tog hjälp av Saad Saad.

Mannen bakom Eskilstunagymmet SS Lifestyle vet hur det känns att ha oddsen emot sig. Efter en bilolycka för åtta år sedan tackar Saad Saad sin inre glöd för att han kan stå på benen.

– Jag hamnade i rullstol och fick beskedet att jag aldrig kommer att gå igen. Men inom mig hade jag känslan av att jag tror på mig. Det är ofta bara det som fattas.

När självförtroendet och beslutsamheten finns kommer viktnedgången snabbare än vad man tror – så länge man söker hjälp för att bli av med kilona, menar Saad Saad.

– När man försöker klara sig själv och googlar fram kostråd om att fasta eller äta torra sallader med kyckling... Man blir ju äcklad. Äter man en macka med Nutella till frukost kan man byta pålägg, i stället för att äta en hel chipspåse kan man äta en liten skål. Sitter man och spelar hela dagarna kan man stå och spela eller börja sitta på en medicinboll. Man behöver inte vända på allt man gör. Försöker man bli en ny människa direkt är det lätt att gå in i väggen. 

De som coachas av Saad Saad rekommenderas att äta bra mat, gärna fem portioner om dagen. Regelbundenheten, tillsammans med små livsstilsförändringar, ger en hållbar viktnedgång. 

Hur gör man då för att börja träna när motivationen är noll? Saad Saad har ett knep för att lura hjärnan.

– Vill du inte börja träna? Ingen fara. Börja med att sätta dig i bilen och kör till gymmet. Sitt kvar i bilen på parkeringen i fem minuter och kör hem igen. Nästa gång går du in på gymmet och sätter dig där i fem minuter. Efter en vecka kommer du själv att köra till gymmet som en undermedveten rutin.

Saad Saad har också ett medskick till de som hunnit bryta sitt nyårslöfte.

– Jag avskyr nyårslöften. Varje dag du lever och andas är en chans att göra en livsstilsförändring som ger dig ett längre och bättre liv. Börja i dag.

Fetma

Övervikt är när du väger så mycket att det kan vara ohälsosamt. Ett BMI-värde på 30 eller högre kategoriseras som fetma eller obesitas. Vid fetma ökar risken för sjukdomar som till exempel högt blodtryck, diabetes typ 2 och belastningsskador i lederna.

Har du övervikt eller fetma som ger dig besvär, eller har du försökt minska i vikt på egen hand utan att lyckas, ska du kontakta din vårdcentral för hjälp. 

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!