Trettiotal butikslokaler ekar tomma i centrum

I Cityhuset, Gallerian och på gågatan står ett trettiotal butiks- och restauranglokaler helt tomma. Stadsutvecklingsstrategen Christina Blomberg och fastighetsägarna i staden är alla enade om att saker måste göras för att utveckla och skapa ett mer attraktivt centrum.

En av alla tomma lokaler i Cityhuset. Här låg tidigare Jack and Jones.

En av alla tomma lokaler i Cityhuset. Här låg tidigare Jack and Jones.

Foto: Lukas Abrahamsson

Eskilstuna2023-03-12 07:55

Butiks- och restauranglokalerna i centrum som gapar tomma blir allt fler. Senast i raden att lämna är Kappahl och Skoman som båda slog igen portarna under januari.

– Det är såklart tråkigt, men det är en utveckling som man ser i hela Sverige och även globalt. Detaljhandelskedjorna ser över sin butiksstruktur och antalet fysiska butiker som man har i landet eftersom e-handeln tar så mycket, säger Christina Blomberg, stadsutvecklingsstrateg på Eskilstuna kommun.

Trots det stora antalet tomma lokaler är det ändå flera butiker som väljer att fortsätta satsa i Eskilstuna centrum. Så sent som i december valde Dressmann att förlänga sitt hyreskontrakt. Frågan är om butiker som Dressmann också kommer lämna till slut eller om det går att vända trenden.

– Nästan all centrumbaserad handel utom möjligen i de absolut största städerna står inför en utmanande omvandling. Anledningen är att kunderna föredrar de större externa köpcentrumen i stället för de centrumbaserade, säger Lennart Berg, vice vd och projektchef på Mälarstaden, som förvaltar Regios fastigheter.

undefined
Lennart Berg, vice vd och projektchef på Mälarstaden.

– Det är en fråga för många aktörer att samverka kring, näringsliv som kommun. Men jag tror det är viktigt att utveckla centrum, som vilken annan stadsdel som helst, och inte bara fokusera på en enskild fråga eller typ av verksamhet, säger Tariq Boholm, affärsenhetchef på Corem, som äger Cityhuset.

Arbetet med att utveckla och skapa ett attraktivare centrum är något som ständigt pågår mellan kommunen och fastighetsägarna.

– Det startade i och med den avsiktsförklaringen vi gjorde förra våren i stadshuset där tio fastighetsägare och politiker skakade hand om att vi är överens om att utveckla centrum. Utifrån det ska vi jobba med att skapa en ny samverkansform mellan kommunen och fastighetsägarna, säger Christina Blomberg och fortsätter:

– Men det är ett långsiktigt arbete och parallellt måste vi jobba med saker här och nu. Där jobbar vi på att skapa ännu fler evenemang och aktiviteter i stadskärnan.

undefined
Christina Blomberg är stadsutvecklingsstrateg på Eskilstuna kommun.

Christina Blomberg har bilden klar för sig vilka verksamheter som skulle kunna locka Eskilstunaborna till centrum.

– Vi har en jättepotential här i Eskilstuna att bli ett återbruksmecka. Vi har Retuna som är ett fantastiskt varumärke som är känt över hela världen, varför bygger vi inte vidare på det?

– Vi kan verkligen positionera oss kring återbruk, second-hand, vintage, premium second-hand, reparera, sy och laga. Med tanke på den entreprenörsstad vi är så är det där vi ska gräva för att hitta nya verksamheter till centrum, de unika koncepten. Där har jag jobbat under jättelång tid med att försöka få hit second hand-kedjan Busfrö, de söker franchisetagare i Eskilstuna men har inte hittat någon än, säger Christina Blomberg.

undefined
Tom lokal i Gallerian. Senast användes lokalen till att vaccinera personer mot covid-19.
undefined
Tom lokal i Cityhuset. Här låg Kappahl, som stängde den 15 januari, tidigare.

Utöver Busfrö berättar Lennart Berg på Mälarstaden att de har ett antal intressenter för de vakanta lokaler de har just nu.

– Vi har ständiga dialoger med kunder som är intresserade av våra butikslokaler och kommer troligtvis att teckna två avtal under mars månad. Parallellt med det jobbar vi med att hitta koncept för ”det nya innehållet” men det är som sagt en omvandling och det tar tid.

Även Corem har ett antal intressenter för sina vakanta lokaler.

– Det finns intressenter av olika slag och verksamheter, berättar Tariq Boholm.

undefined
Stadsparken kommer att få en intilliggande glasskiosk, enligt Christina Blomberg, stadsutvecklingsstarateg på Eskilstuna kommun.

Till sist säger Christina Blomberg att det inte bara är nya verksamheter som krävs för att lyfta centrum och göra det mer attraktivt.

– Stadskärnan behöver också bli en besöksanledning i sig självt. Det måste finnas saker att se och uppleva i vardagen, saker som alltid finns där. När vi hade ett stort shoppingutbud fungerade det som motor för besöksflödena. Nu har vi inte det längre, och då blir det ännu viktigare att tänka på att ta hand om den fysiska miljön så att besöksupplevelsen blir ännu bättre.

Christina Blomberg berättar att det jobbas för fullt på att hitta någon som kan arrendera restauranglokalen vid Nybron. Något som däremot är klart redan nu är att det kommer att öppna en glasskiosk vid lekplatsen i Stadsparken till våren.

– Vi vet att folk åker från Västerås och Strängnäs till den här lekplatsen eftersom den är så himla fin. Kan du då äta eller fika så kan du förlänga besöket och göra upplevelsen ännu bättre, säger hon.

Planen för centrum

Nya verksamheter till de lokaler som står tomma i Cityhuset, Gallerian och på gågatan. Second hand-kedjor som Busfrö är ett alternativ. 

Arrendera ut restauranglokalen vid Nybron intill Eskilstunaån.

Fler boende och fler arbetsplatser i centrum.

Utveckla stadskärnan som besöksplats.

Liknande aktiviteter som wakeboardbanan. Sådant som är roligt att både se på och utöva.

Skapa förutsättningar för fler foodtrucks, glasskiosker och kaffevagnar runt Eskilstunaån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!