– Motiven är viktiga att belysa – jag ser det eventuellt som en indikator på den stigande psykiska ohälsan. Det är en jobbig värld med mycket press för många. Inte minst för unga, som kanske saknar både strategier för att må bättre och för att stå emot grupptryck. Då blir det lätt att man självmedicinerar. Det verkar som att behovet av att ta droger ökat – och det är alarmerande, säger kommunens preventionssamordnare Fredrik Enquist.
Sedan 2018 har kommunen mätt mängden droger i Eskilstunas avloppsvatten. Syftet är att få information om vilka droger som används och i vilken omfattning, för att möjliggöra riktade insatser i kommunens drogförebyggande arbete. Proverna, som tas fem gånger per år, visar att användandet av den receptbelagda och narkotikaklassade opiaten tramadol ökat efter en minskning i pandemins början.
Enligt kommunpolisen Elin Johansson står stadens unga för huvuddelen av konsumtionen, som både inkluderar lagligt utskrivna mediciner från svenska apotek som sålts vidare, och tramadol som kommit till Eskilstunas gator på andra vägar.
– Redan för fyra-fem år sedan kunde vi se en ökning i användandet bland ungdomar, och jag tror inte att alla vet vad de köper. Det finns en uppsjö av olika märken, producenter och styrkor på kapslarna. Där ska man vara väldigt försiktig – man vet aldrig vad det är man stoppar i sig, säger hon.
Preventionssamordnaren Fredrik Enquist är enig i varningen.
– Många unga använder tramadol, och det medför risker för överdos. Bruket fortsätter att öka efter pandemin, och det som väcker mina känslor är att unga människor verkar ha ett behov av att ta det, säger han.
Fredrik Enquist understryker dock att mängden droger i avloppsvattnet inte ger en fullständig bild av verkligheten, utan ska ses som ett komplement till andra typer av data. Inte minst Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings årliga undersökning som görs bland skolelever. För 2021 visar den att 6 procent av eleverna i årskurs 9 någon gång använt receptbelagda smärtstillande läkemedel utan läkares ordination.
– Undersökningen visar att bruket av både narkotika och narkotikaklassade läkemedel bland unga ökat, och vi ser samma trender i Eskilstuna. Tullverket har i närtid gjort jättestora tramadolbeslag, och det tyder ju på att vi kan komma att se ytterligare ökning, konstaterar Fredrik Enquist.