Nya siffror från Kriminalvården visar att antalet personer under 21 som sitter i fängelse har ökat de senaste åren i hela landet. På Hällbyanstalten i Eskilstuna har vid enstaka tillfällen upp till 35 procent av de intagna varit unga. Enligt anstaltschefen Peter Kjellin är det alldeles för mycket.
– En hög andel ungdomar som sitter inne samtidigt leder till mer hot och våld, har vi sett. Det blir bråk inom gruppen, säger Peter Kjellin, chef på Hällbyanstalten.
Enligt Peter Kjellin finns det flera anledningar till varför bråken uppstår.
– Unga människor har ofta inte samma mognad som vuxna. De har ännu inte riktigt upptäckt de negativa konsekvenserna som kommer med kriminalitet och missbruk, säger Peter Kjellin.
Många av de unga intagna har dessutom ett väldigt lågt förtroende för myndigheter och Kriminalvården.
– Det finns ett förakt gentemot myndighetspersoner och det gör det svårare att jobba med unga, förklarar Peter Kjellin.
Enligt honom förvärras bråkproblemen bland ungdomarna på anstalten av att många av de ingår i kriminella nätverk.
– Vi försöker att inte ha personer från konkurrerande nätverk på samma avdelning för att förebygga våld och hot, säger Peter Kjellin.
Risken är annars att konflikter från utsidan av fängelsemuren fortsätter på insidan. Samtidigt vill man från anstaltens sida inte heller para ihop individer som tillhör samma kriminella nätverk i en och samma avdelning för att inte stärka nätverket. Hällby har en dedikerad ungdomsavdelning, men unga placeras även på de övriga avdelningarna.
På anstalten i Mariefred har man inte sett lika stora problem, men även här jobbar ledningen aktivt med i vilka grupper de unga intagna placeras.
– Vi har sett att det kan bli lite mer oroligt bland unga intagna. Vi försöker därför att blanda åldrar för att förebygga att det ska bli bråk, bekräftar Linda Landin, chef på Mariefredsanstalten.
Eftersom fördelningen görs centralt på Kriminalvården har anstalterna dock begränsade möjligheter att påverka vilka som placeras just där. Fortsätter antalet unga fängelsedömda att öka kommer det även att gälla för Mariefred och Hällby.
Peter Kjellin har inga exakta siffror kring hur många unga som har suttit inne på Hällby de senaste åren, men han ser ändå samma trend som på riksnivå:
– Andelen unga ökar ju, det märker vi också av.