Marianne Lind vet vad hon pratar om. Ljusdesignern från Uppsala gjorde som ett av de första jobben som nyutexaminerad ett omfattande belysningsprogram för Eskilstuna 2004-2005. Under arbetet med den bok hon nyligen släppt – "Ljussätt staden, en handbok om ljusdesign i offentlig miljö" – besökte hon kommunen igen. Och fann ett centrum som efter solens nedgång på många håll badar i smakfullt ljus.
– När jag var där 2004 la jag ner hela min själ i att lära känna hela Eskilstuna, som då var en av de första kommunerna i Sverige att investera in ett belysningsprogram. Tillsammans med kommunen och lokalpolisen vandrade jag runt och gjorde en strategisk plan för all belysning i centrum. Vi tittade på allt från vilka parker som skulle bli säkrare med belysning till vilka vackra byggnader och broar som skulle belysas för att lyfta fram Eskilstunas karaktär som industristad.
Bland mycket annat hjälpte Marianne Lind till att sätta vackert ljus på Kyrkogatan inklusive konstverket Strukturspiral, Smörparken och -torget samt Fors och Klosters kyrka med omgivningar.
I somras var hon här igen för att ta bilder till boken. Eskilstuna finns med som positivt exempel i flera kapitel.
– Nu var det väldigt roligt att komma tillbaka och se det nya Fristadstorget och hur fint Kungsgatan och andra vackert upplysta gångstråk förbinder samlingsplatser och parker i centrum. Broar, skulpturer och planteringar har fått vackert ljus. Nu har jag inte besökt samtliga svenska kommuner, men jag kan inte säga att jag sett någon som är bättre på ljussättning än Eskilstuna. Där finns en kunnighet och ett intresse att skapa vackert ljus.
– Jag var där sent på kvällen och kände mig helt trygg där jag gick med min kamera. Folk var ute på torget och hade trevligt, och många var nyfikna på mitt arbete. Tyvärr är det ju i dessa tider mer otryggt när folk kommer för nära, skrattar hon.
Marianne Lind brinner verkligen för ämnet. I första hand är hennes bok tänkt som inspiration och en genomgripande handbok för kommuner, arkitektkontor och alla som jobbar med ljus på ett eller annat sätt. Men kan även vara intressant för en ljusintresserad allmänhet. Sedan hon startade egna företaget Ljuslandskap AB, har hon hjälpt bland annat Uddevalla, Rinkeby och Norrtälje med belysningsprogram.
Varför är ljus och ljussättning så viktigt – och roligt?
– Att arbeta med ljus är som att måla med stora penslar. Det skapar så mycket konst i staden och lyfter fram platser och områden som en tillgänglig och säker miljö att vistas i även på natten. Ljuset skapar både trygghet och vackra miljöer. Det lockar ut människor som annars skulle vara rädda att gå där, med hunden eller med familjen, och ger en social trygghet i staden. Mörka platser drar till sig kriminell verksamhet.
Dessutom kan det löna sig att se över och byta ut gammal belysning.
– När vi bytte belysningen runt Fors och Klosters kyrka halverades energikostnaden, och investeringen i en ljusare och tryggare miljö tjänades in på tio år.
Två kapitel i boken poängterar vikten av att involvera de yngsta invånarna i en stad när det ska planeras för bättre ljussättning.
– Det är otroligt roligt och viktigt att låta barn och ungdomar få tycka till kring vilka områden i staden som ska göras säkrare och vackrare med ljus. De känner sin stad och vet var det känns mörkt och otryggt.