40-åriga Ammah Tembo Lindgren är en av tre utlandsfödda akademiker som under sex månader praktiserar på Sparbanken Rekarnes kontor i Eskilstuna.
Banken driver tillsammans med arbetsförmedlingen projektet Äntligen jobb som ska hjälpa utlandsfödda akademiker att få jobb i Sverige.
Praktiken innehåller bland annat utbildning, validering av kompetens, språkträning och arbetsuppgifter inom banken.
Anders Skepplund är personalchef på Sparbanken Rekarne som har cirka 115 anställda i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred.
– Vi säger väl som Bamse: 'Är man stor måste man vara snäll.' Är man en stor arbetsgivare måste man vara en snäll arbetsgivare. En bra arbetsgivare får bra renommé och bra kunder.
Anders Skepplund berättar att bakgrunden till projektet för utlandsfödda akademiker är ett annat projekt som banken drivit under några års tid som heter Unga jobb. I projektet Unga jobb får unga möjlighet till tre månaders praktik.
– Vi har nog kört tio-tolv praktikanter inom ramen för Unga jobb. Av dem har vi tre som har jobbat vidare.
– Nästa steg är att kliva upp en nivå och titta specifikt på utlandsfödda akademiker som har jättesvårt att komma in på arbetsmarknaden.
Projektet Äntligen jobb har startats av Swedbank och finns redan på flera andra bankkontor i landet. Sparbanken Rekarne tog beslut om att anamma konceptet i höstas. Banken ser det bland annat som ett sätt att ta ett socialt ansvar i samhället.
– Det ger oss en möjlighet att testa personer i arbetslivet som kan var tänkbara kandidater för oss att anställa framöver.
– När vi vet att vi kommer att ha ett arbetskraftsunderskott så småningom så känns det bortkastat att personer med en akademisk utbildning åker runt och tömmer soptunnor eller kör buss.
Hans Kindahl är marknadschef på Sparbanken Rekarne.
– Vi vill göra en skillnad och det här är ett sätt. Vi har ju väldigt många kunder som inte är födda i Sverige så det här är också ett försök att spegla kundstrukturen.
40-åriga Ammah Tembo Lindgren från Zambia är en av deltagarna i projektet. Under praktiken, som hon påbörjade vid årsskiftet, får hon aktivitetsersättning som betalas ut av försäkringskassan.
– Det var en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Jag har haft svårt att hitta praktik förut, säger Ammah.
Hon har en kandidatexamen i företagsekonomi från hemlandet. Ammah kom till Sverige för sex år sedan och har byggt på sin utbildning vid Mälardalens högskola så att hon i dag har en magisterexamen.
– Just nu sysslar jag med administrativa uppgifter och jag har börjat med leverantörsreskontra.
Personalchefen Anders Skepplund tycker att projektet Äntligen jobb har funkat bra och är nöjd med Ammahs insatser.
– Ammah är intresserad, hon är lättlärd, hon tar lätt till sig nya uppgifter. Det har funkat över förväntan att få in Ammah i de arbetsuppgifter som vi sysslar med på administrations- och ekonomiavdelningen.
När Ammahs praktik tar slut i juni kommer hon att få fortsätta på banken som visstidsanställd över sommaren.
– Jag uppskattar Sparbanken. Jag visste inte att det skulle funka så bra innan jag började här, säger Ammah och fortsätter:
– Det är som att jag är en del av en familj. Jag känner mig som att jag är en del av Sverige.
Anders Skepplund berättar att banken förhoppningsvis ska kunna ta in tre praktikanter i höst och att man då även vill involvera kontoren i Strängnäs och Mariefred i projektet.
– Tanken är att vi ska driva Äntligen jobb vidare och förhoppningsvis även köra Unga jobb parallellt.
Anders Skepplund har nyligen varit i kontakt med arbetsförmedlingen i Strängnäs som gärna vill vara med i projektet.
– Dessutom har ju vi ett antal kunder som är tänkbara företag som kan ställa upp med fler platser.
Sparbanken vill utmana sina företagskunder att också ta emot praktikanter.
– Det här är ett bra sätt att rekrytera bra personer. Nästa steg är att utmana våra kundföretag: 'Det här gör vi, det här kan ni också göra.'