Det var i december 2018 som Keijo Alm höll på att stryka med till följd av en allvarlig blodförgiftning. Han hölls nedsövd i tre veckor, och tvingades så småningom amputera både händer och ben.
Tidningen skrev om fallet i december 2019. Då hade det gått ett knappt år sedan insjuknandet och Keijo hade så sakteliga börjat vänja sig med sin nya verklighet.
– De flesta säger att jag är jävligt glad fortfarande. Men jag känner mig rätt så värdelös, att jag bara är till besvär. Tidigare har jag ju varit den som uträttar saker, men nu behöver jag hjälp med allt, sa han då.
Keijo är beroende av assistans för de flesta av dagens sysslor. Han måste få hjälp med toalettbestyren och kan inte äta själv.
Men trots intyg och utredningar från läkare, fysioterapeuter, protestillverkare och Eskilstuna kommun har inte Försäkringskassan velat bevilja honom någon personlig assistans – alls. Enligt kassans beslut från november 2019 gick det inte att säga att Keijo hade någon varaktig fysisk funktionsnedsättning eftersom hans rehabilitering inte var klar.
Keijo själv beskrev det hela som "ett hån". Nu fick han förlita sig på personlig assistans från Eskilstuna kommun, trots att ansvaret vid hans hjälpbehov egentligen skulle ligga på Försäkringskassan.
Med hjälp av sitt ombud kunde Keijo överklaga saken till förvaltningsrätten, som nu – ett och ett halvt år senare – ger honom rätt.
"Förvaltningsrätten anser att utredningen i målet ger tillräckligt stöd för att Keijo Alms funktionshinder är varaktiga samt förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service", skriver domstolen.
Försäkringskassan meddelar att man inte kommer att överklaga domen.
Keijo Alm och hans partner Petra Rigner är lättade. Men de vill ännu inte riktigt ropa hej, eftersom kassan fortfarande har att besluta hur mycket stöd han ska få.
– Det är ett steg i rätt riktning, och ett viktigt steg. Nu borde det bli rätt, men jag vill inte ta ut segern i förskott. Det är inte 100 procent klart, säger Keijo.
Just nu ser Keijo coronapandemin som sitt största hinder. En stor del av rehabiliteringen har satts på paus.
– Jag hade bassängträning, gåskola och tränade på gym. Allt det där har vi tappat nu. Men jag försöker vara så aktiv som det går ändå, säger Keijo Alm.