Solen lyser på de 40 solpanelerna som sitter uppsatta på ladugårdstaket hemma på Anders Eklunds gård i Lista.
– Egentligen finns det plats för 20 till men det var en jäkla tur att de inte sattes upp med tanke på hur allt blev, säger han.
Under hösten 2022 funderade Anders på att skaffa solceller. Han begärde därför in offerter från olika företag. Den 10 januari 2023 skrev han på ett avtal med Ekokraft.
Eftersom planen var att sälja den el han själv inte förbrukar, måste det föranmälas till Vattenfall. Det eftersom det inte är säkert att elnätet har kapaciteten att ta emot den el som levereras.
Enligt Anders Eklund skickades föranmälan in till Vattenfall i samband med att kontraktet skrevs 10 januari 2023. Den 15 februari fick han återkoppling från det statligt ägda bolaget.
– Där skriver de: "Vårt nät fram till er anslutningspunkt uppfyller inte de värden som krävs för att vi på ett säkert sätt ska kunna ta emot den producerade elen. Vi kommer att förstärka nätet så att elkvaliteten på produktion av el når upp till de nödvändiga nivåerna", säger Anders.
Vattenfalls plan, enligt Anders Eklund, var att gräva ner elkabel som ska ersätta den nuvarande elledningen som är från 50-talet. Men än så länge har inget hänt.
Den 5 september 2023 fick Anders Eklund besök av en person från Vattenfall som tittade till hans solcellsanläggning och nuvarande elledning.
– Han lovar då att det här ska vara klart inom 30 veckor. Det betyder att det skulle varit klart senast sista veckan i mars – men nu är det slutet av maj.
Johan Sennerö på Vattenfalls presstjänst säger till Eskilstuna-Kuriren att de inte har möjlighet att kommentera enskilda ärenden.
– Men jag kan säga att vi har allmänt långa ledtider men vi följer alla regler. Har han frågor så får han vända sig till vår kundtjänst, säger han.
Anders Eklund berättar att Vattenfall beslutat att begränsa den mängd el han får leverera ut i elnätet – sju kilowatt – vilket han uppskattar är ungefär en tredjedel av det han producerar en solig dag.
– Förra sommaren höll Vattenfall på att strula och då skulle jag inte få leverera något alls. Nu får jag leverera sju kilowatt, men det är inte i närheten av hur mycket jag skulle kunna leverera. I dagsläget förlorar jag inkomst varje minut solen lyser, säger han och fortsätter:
– Jag hade inte byggt en anläggning för omkring 300 000 kronor, om jag inte får leverera någonting. Det är tänkt att jag ska ha det där att betala av vinterelen med, som är duktigt dyr, och samtidigt finansiera inköpet.
Anders Eklund menar att Vattenfall förhalar processen på olika sätt och på så sätt inte följer lagen.
– Enligt ellagen ska nätföretaget inom en månad svara på om de har möjlighet att ansluta anläggningen till elnätet eller inte, vilket ska göras om det är samhällsekonomiskt motiverat. Inom den månaden ska de även lämna en tidsplan på när det ska vara färdigt. De menar att de har mycket att göra, men de har en förbaskad lag att förhålla sig till.
I nuläget har Anders inte fått någon prognos på när arbetet kan tänkas vara färdigt.
– Jag har ringt kundtjänst så många gånger nu i perioder att de känner igen min röst.