Stadigast utveckling sker inom handel, restaurang, industri och tjänsteproducerande företag vilka stod för 91 procent av de nya jobben under perioden 2011-2014. Logistik och hälsa är branscher på frammarsch.
– Vi har 32 gym och vi vet att det finns flera som knackar på dörren. Actic och Nordic Wellness, som öppnade här förra året, gav 40 nya jobb, säger näringslivsutvecklaren Manuel Brändeborn.
Han arbetar tillsammans med näringslivsutvecklaren Mikael Jonsson på kommunens näringslivsenhet med att främja nya etableringar.
– Vår devis är: 'Andra pratar etablering, vi pratar affärer'. Vi vill att de som kommer hit ska få de bästa förutsättningarna att tjäna pengar över lång tid, säger Manuel Brändeborn.
Näringslivsutvecklarna jobbar bland annat med att marknadsföra Eskilstuna på olika typer av branschmässor. De svarar också på förfrågningar från företag som hör av sig till kommunen.
– Ofta handlar det om tillgång på mark, tillgång på lokaler, tillgång på kompetent arbetskraft, utbildning och lönenivåer. Då gäller det för oss att försöka koppla ihop dem med rätt fastighetsägare och att ge dem rätt förutsättningar, berättar Mikael Jonsson.
På internetsajten Eskilstuna Trade Center, ETC, har näringslivskontoret samlat information som är intressant för företag som funderar på att starta verksamhet på orten.
– Ska du börja ta kontakt med ett företag och bygga relationer så kan det ta ett par år. Vi har bland annat lierat oss med Goodman som är Europas största logistikutvecklare. Vi har hamnat i deras Europaportfölj över möjliga etableringar i Sverige. Det är sådana strategiska partners som vi vill jobba genom, säger Mikael Jonsson.
Näringslivskontoret samarbetar även med ett 50-tal andra kommuner inom ramen för Stockholm Business Alliance, SBA, och med Business Sweden som bland annat verkar för att främja utländska investeringar i landet.
Kommunen har även skapat interna etableringsteam som ska göra det enklare för företag som vill etablera sig, till exempel när det gäller bygglovshantering.
Näringslivskontoret har identifierat tre fokusområden där Eskilstuna anses ha särskilt goda förutsättningar för att locka till sig etableringar: logistik, handel och besöksnäringen. Kommunen satsat mycket på att bygga Eskilstuna Kombiterminal i Folkesta och att utveckla Eskilstuna Logistikpark i Kjula.
– Vi har bra förutsättningar för att kunna hantera den här typen av etableringar på ett miljömässigt bra sätt, säger Mikael Jonsson.
Näringslivsutvecklarna anser även att det finns goda förutsättningar för etableringar av datacenter och inom e-handelsområdet. Det har också betydelse att kommunen har passerat 100 000 invånare.
– Att ha 100 000 invånare kan vara ett kriterium för att vissa företag ska etablera sig. Dessutom är vi en stad som växer, säger Manuel Brändeborn.