Den 19 augusti höll André Westin, 39, på att köra saker till tippen och hade därför lånat ett släp som han ställde bredvid sin bil på parkeringsområdet i korsningen Bruksgatan/Hamngatan vid universitetet. Han köpte sedan en parkeringsbiljett som han fäste under släpets kapell.
– Jag funderade på hur jag skulle sätta lappen så tydligt som möjligt. Jag tänkte att om man ska ge någon en parkeringsbot så måste man se registreringsnumret, så jag satte den tydligt från det hållet, säger André Westin.
Han tog för säkerhets skull en bild på den där den satt innan han lämnade parkeringen. När han kom tillbaka dagen därpå möttes han av en p-bot på släpet – trots att biljetten satt kvar.
Ett rent misstag tänkte André Westin och mejlade kommunen bilden han hade tagit på biljetten.
– Det är väldigt bra kvalitet på foton från Iphone så det går att zooma in och se exakt datumstämpel på den, säger han.
Men bildkvalitén till trots fick André Westin som svar från kommunen att biljetten inte satt tillräckligt synlig och att boten kvarstår. Han mejlade igen och ringade in på fotot var de kunde se biljetten. Men kommunens svar blev att beslutet står fast och att det kommer gå till rätten om boten inte betalas.
– Om de tycker att det är något fel med min bild kan de ju säga det, i stället skickar de det till rätten. Det är ett fullständigt underligt beteende och noll kommunikation, säger han.
Att betala ser André Westin inte som ett alternativ.
– Det är klart att jag inte betalar, så det kommer gå till rätten. Det är så extremt onödigt.
Någon oro för att förlora en rättslig tvist mot kommunen bär inte André Westin på.
– Det förefaller väldigt otroligt att det inte ska hålla i rätten. Jag har ju tagit fotot säkert minst en timme innan jag fick böter, jag har ju tidsstämpel på bilden. Jag har vittnen på att lappen satt kvar och jag kan ta utdrag från banken att jag har betalat och när, säger han och tillägger:
– Men det är så dumt oavsett. Antingen ska jag betala 500 kronor till eller så ska kommunen betala 15 000 eller vad det kan kosta med rättegångskostnader. Det är ju skattebetalare som betalar deras löner, det känns idiotiskt att de arbetar på det här sättet.
Stefan Patana är arbetsledare för parkeringsövervakningen på Eskilstuna kommun. Han kan inte uttala sig om det enskilda fallet, men bemöter den generella kritiken.
– Det är inte helt ovanligt att det finns två versioner, parkeringsvaktens och förarens. Det räcker inte att man i efterhand kan visa att man har betalat, det måste göras på platsen. Det är vanligt att personen kan visa upp en biljett efteråt, men det ska framgå vid övervakningstillfället, säger han.
Det är med andra ord svårt att få rätt mot kommunen i dessa fall?
– Det är lite av en öppen fråga. Vem har rätt? Kommunen eller bilisten. Parkeringsvakten har ingen anledning att säga eller skriva annat än det som varit på platsen.
Att parkeringsvakter stöter på parkerade släp hör enligt Stefan Patana inte till vanligheterna.
– Generellt blir därför parkeringsvakten extra uppmärksam och risken minskar ännu mer att denne ska missta sig, säger han och tillägger att betalning via app är att rekommendera om man har svårt att fästa sin biljett.