Andreas från Eskilstuna bakom prisbelönt bryggeri

Det som började som en hobby har nu utvecklats till ett av Sveriges främsta bryggerier som prisats både nationellt och internationellt. "Det är fortfarande sjukt. Två år efter att jag brygger min första öl vid spisen vinner jag medalj mot bryggerier som hållit på i hundra år, det är helt absurt", säger Andreas Fejes, grundare av Vreta Kloster Bryggeri.

Andreas Fejes i samband med att han tog brons i European Beer Star i september förra året.

Andreas Fejes i samband med att han tog brons i European Beer Star i september förra året.

Foto: Privat

Eskilstuna2023-02-11 18:12

Andreas Fejes är född och uppvuxen i Eskilstuna, men 19 år gammal flyttade han till Linköping för studiernas skull. Där har han blivit kvar och bor numera några hundra meter från Vreta Kloster i Ljungsbro utanför Linköping.

Det var hemma i huset i just Ljungsbro som intresset för ölbryggning tog fart.

– Det var av en slump. Jag råkade läsa en bok om hembryggning och insåg att det sannolikt går att göra bra öl hemma. Då provade jag att brygga en belgisk trippel på kastrull hemma vid spisen, och det var därifrån det startade.

Det var den 25 mars 2018. Ölen blev en succé och snart införskaffade han sitt första bryggverk. Det resulterade i att han, sommaren 2019, bestämde sig för att starta ett bryggeri som fick namn efter den socken det är beläget i, Vreta Kloster.

Bryggeriet har utvecklats snabbt och under september 2020 flyttade det in i nya lokaler i Ljungsbro i närheten av klostret. Det fortsatte expandera i ett högt tempo och under hösten 2022 tredubblades lokalytan och numera bryggs ölen i en 400 kvadratmeter stor lokal med utrustning som har kapacitet för att brygga 120 000 liter öl om året.

– Jag hade ingen tanke på att det här skulle leda till mer än en hobby, vilket det fortfarande är fast det är väldigt stort.

I takt med att lokal och utrustning expanderat har även volymen ökat kraftigt varje år. Under 2020 sålde bryggeriet 10 000 liter öl, året efter 31 000 liter, 2022 såldes 44 000 liter och nu siktar Andreas ännu högre och hoppas på att sälja 70 000 liter under 2023.

Från början drev Andreas bryggeriet helt på egen hand innan han anställde Morgan Söderkvist, också från Eskilstuna, som bryggare. Samtidigt som Andreas arbetar med bryggeriet har han även ett heltidsjobb som professor i vuxenpedagogik på Linköpings Universitet.

– Sedan jag anställde Morgan är jag inte med i produktionen längre. Jag jobbar med recept men jag är inte på plats och brygger och buteljerar ölen. Jag sköter allt annat och det kan man ofta göra lite när som helst.

Den öl som produceras på Vreta Kloster Bryggeri är enbart öl i belgisk stil.

– Jag brygger sån öl som jag gillar och jag har en kärlek för Belgien och öl i belgisk stil, säger Andreas som förklarar vad som kännetecknar en sådan dryck:

– Om en IPA karakteriseras av humlen och en british ale av malten så är jästen det som kännetecknar en belgisk ale. De jäststammar man använder från Belgien är väldigt bra på att jäsa ut ölet vilket innebär att det blir mindre restsötma kvar. Jästen sätter också väldigt mycket smak i form av kryddighet och fruktighet. Ölstilerna från Belgien ligger ofta mellan sex och tolv procent.

Trots att Andreas bara varit aktiv inom branschen i några år har han redan samlat på sig ett antal prestigefulla priser. De han håller allra högst är bronsmedaljerna i Brussels Beer Challenge och European Beer Star i Tyskland.

– För mig är det fortfarande ganska sjukt. Två år efter att jag brygger min första öl vid spisen vinner jag medalj mot bryggerier som hållit på i hundra år, det är helt absurt.

Dessutom var han nominerad till Årets Bryggeri 2022.

– Det har gått snabbt och väldigt bra. Vi har gjort någonting som ingen annan har gjort och vi har lyckats med det och det tycker jag är coolt, om jag får skryta lite, säger han med ett skratt.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Precis som i alla andra branscher påverkas även bryggeribranschen av de skenande el- och varupriserna. Däremot är Andreas hoppfull av den anledningen att han är ensam i landet på det han gör.

– Många kommer få problem, men eftersom vi i princip är det enda bryggeriet i Sverige som bara gör öl i belgisk stil innebär det att vi nått kunder över hela landet. Många bryggerier når bara lokala kunder eftersom de ofta gör som andra gör. Ingen som bor i Trelleborg eller Kiruna kommer köpa en IPA i Linköping eftersom det finns tusen sådana du kan få tag på närmare, men om du vill köpa en bra belgisk öl l så finns det nästan inga andra alternativ, säger han.

För den som är intresserad av att prova Andreas öl anordnas en ölprovning på Bishops Arms i Eskilstuna den 15 februari.

Bryggeriets utmärkelser

Brussels Beer Challenge i november 2021 – Brons med sin skördeöl Nunna Saison i kategorin Double Saison.

Concours international de Lyon i februari 2022 – Guld med Den Vita Nunnan och Vreta Kloster trippel.

European Beer Star i september 2022 – Brons med Abbedissan 12 i kategorin mörk, stark belgisk ale.

Nominerad till Årets Bryggeri 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!