Handbollsprofilen Andrés Kristjánsson kom till Sverige 1980 och bor i dag med hustrun Sjöfn Hauksdóttir i Eskilstuna. Familjen med barnen Haukur, Kristján, Petra och Emma är starkt förknippad med handboll. Andrés själv har tidigare varit isländsk landslagsspelare och har haft flera tunga uppdrag inom Guif. Bland familjens alla meriter finns att sönerna Kristján och Haukur spelat i Guifs herrlag och döttrarna Emma och Petra i damlaget. Sonen Kristján har även varit förbundskapten för Sveriges herrlandslag.
Familjen har behållit kontakten med Island. Trots att barnen är födda i Sverige känner de sig enligt Andrés lika mycket som islänningar som svenskar.
– Barnen är alla isländska medborgare precis som jag och deras mamma, säger Andrés.
Både Andrés och hustrun Sjöfn har flera syskon på Island. De bor i trakten av huvudstaden Reykjavik som ligger några mil från Grindavik där vulkanutbrottet äger rum.
– De är på säkert avstånd än så länge, säger Andrés om syskonen.
Han berättar att vulkanutbrottet är såpass stort att det syns från huvudstaden Reykjavik. Han säger att situationen är besvärlig för de boende i Grindavik som tidigare blivit evakuerade.
– Nu får de inte komma hem till jul som de hade hoppats.
Andrés arbetar på it-företaget Viaduct i Eskilstuna. Han följer utvecklingen på Island till vardags. Han är inte orolig med anledning av vulkanutbrottet. Det har till exempel ännu inte lett till att flygplatsen i Keflavik, som ligger tre mil från vulkanutbrottet, behövt stänga.
– Islänningar är vana vid vulkanutbrott och jordbävningar, säger han.
Andrés minns från sin tid på Island hur skolklasser kunde få springa ut från klassrummet när det var jordbävning och hur befolkning sedan fick kolla om hemmet blivit skadat.
Andrés säger att vanliga islänningar är medvetna om risken för vulkanutbrott och jordbävningar, men att gemene man inte har förberett sig genom att till exempel bunkra mat. Han säger att både isländska och internationella myndigheter följer de vulkaniska aktiviteterna noga så att befolkningen kan bli förvarnad om något allvarligare skulle inträffa.
Utbrottet vid Grindavik, som startade på måndagskvällen, är enligt den isländska vädermyndigheten många gånger kraftigare än tidigare utbrott de senaste åren. Det finns en risk att lavaströmmarna kan nå den evakuerade staden.