– De första åren som gifta fick min man erbjudande om att arbeta i Peking. Vi bodde då i USA och han tackade nej. Men den här gången svarade han ja, säger Anette Rogers.
Hennes man, Kevin Rogers, arbetar med organisationsutveckling för Scania och kommer från USA. Under andra världskriget satt hans släkt i koncentrationsläger i vad som beskrivits som Kinas Auschwitz, under den japanska ockupationen. På så sätt finns det en historia bakom att han valde att åka till Shanghai, menar Anette Rogers.
Flytten till Shanghai var planerad men så kom pandemin, vilket gjorde att resan sköts upp ett halvår och tiden där har inte blivit som planerat.
– Vi hade tänkt resa mer och jag planerade att fortsätta arbeta men pandemin har satt stopp för väldigt mycket. Det är också svårt att åka hem och träffa barnbarnen. I somras fick jag sitta i karantän i tre veckor efter en resa och det var tufft.
Anette Rogers berättar om hårda lockdowns där ett kvarter kan stängas ner omedelbart. Råkar en person då befinna sig på fel plats riskerar den att bli kvar tills smittspårningen är över, något hon själv lyckats undvika. Samtidigt tycker hon det är bra att man tar pandemin på allvar.
– Under covid fanns det inget bättre ställe på jorden att bo på än här, vi har kunnat ha ett socialt liv när andra delar av världen stängt ned.
Anette Rogers har en bakgrund som regionchef för Östsvenska handelskammaren och har även själv arbetat med organisationsutveckling via sitt företag Rådgers AB. I Kina är hon vice ordförande i Shanghai Expatriate Association som är en internationell nätverksorganisation för personer som bor i staden.
– Syftet är dels att låta människor lära känna Shanghai och ge dem stöttning och stöd. Vi har även en hel del välgörenhetsevenemang. På internationella kvinnodagen hade vi en stor middag där vi samlade in pengar till flickor på landsbygden, för att donera till deras skolgång.
Hon studerar också mandarin på fritiden och träffar unga kvinnor för coachande samtal.
– Det är många unga kinesiskor som gärna vill fortsätta prata med någon om karriär och livsval, därför träffar jag en del privat. Jag gillar att utveckla människor och coacha.
Kulturskillnaderna gör att kinesiska kvinnor är nyfikna på hur västerländska kvinnor lever och många som Anette Rogers träffar vill till exempel inte gifta sig och skaffa barn. Något som går emot kulturella normer och värderingar. Kulturkrockar är något som hon själv upplevt under sin tid i Shanghai.
– Det är märkligt när man ska beskriva hur det är att bo här. Det är tufft, men så är det samtidigt bättre. Samhället är väldigt effektivt och det går snabbare att ta sig fram här än i Eskilstuna.
Vad är det som är tufft i Shanghai?
– Det går inte att förhandla här utan det är bara att göra som de säger, jag upplever att tjänstemän inte vill göra fel vilket gör att man kan få många olika svar beroende på vem man frågar. I Sverige tar man mer hänsyn till personliga omständigheter än här.
Något hon uppskattar är möten med människorna.
– De är väldigt vänliga och lekfulla. Man kan se vuxna människor gå omkring med mjukisdjur eller Hello kitty-klänning på en 50-åring. De älskar lekar och leksaker, vilket är typiskt osvenskt.