Anmärkningsvärda brister för kommunens föreningsbidrag

Kultur- och fritidsnämndens hantering av bidrag till föreningar och studieförbund får stark kritik i en extern granskningsrapport.

2007 till 2020 betalade Eskilstunas skattebetalare för Guifs el i Guifhallen på Ekängen. Det muntliga avtal som låg till grund för överenskommelsen får nu kritik.

2007 till 2020 betalade Eskilstunas skattebetalare för Guifs el i Guifhallen på Ekängen. Det muntliga avtal som låg till grund för överenskommelsen får nu kritik.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-10-09 09:11

I april avslöjade Eskilstuna-Kuriren att Guif haft ett förmånligt avtal med kommunen. Från 2007 då Guif renoverade Assa-hallen på Ekängen, till i våras då kommunen köpte anläggningen för 6,8 miljoner kronor, betalade handbollsklubben inga elkostnader för träningshallen. Räkningarna tog kultur- och fritidsförvaltningen hand om och i slutändan var det skattekollektivet som betalade för klubbens elförbrukning. Totalsumman är okänd men lär lågt räknat uppgå till mer än en halv miljon kronor.

Guifs sportchef CG Hjelm hänvisade i april till ett muntligt avtal från 2007, vilket kultur- och fritidsnämndens ordförande Marie Svensson (S) sade sig sakna kännedom om. 

Förekomsten av muntliga avtal, som med tiden tenderar att bli diffusa beträffande syfte och eventuella krav på motprestation, är en av flera delar som nu har granskats, och kritiserats, av konsultbolaget KPMG.

Avseende överenskommelsen för Guifhallen saknas uppgifter om mellan vilka den ingicks. Några skriftliga uppgifter har inte hittats och enligt KPMG är det inte ens känt om det var politikerna i nämnden eller tjänstemännen på förvaltningen, som en gång välsignade uppgörelsen. "Vi ser det som en anmärkningsvärd brist att detta förhållande kunnat fortgå i 13 år" skriver KPMG.

Granskningen av kommunens hantering av bidrag till föreningar och studieförbund visar att "det finns en påtaglig brist på riktlinjer, rutiner och andra styrdokument". Utifrån den dokumentation som finns går det inte att få någon klar bild av hur ansvaret mellan nämnden och förvaltningen regleras. "Det är otillfredsställande att arbetet mer utgår från praxis än fastställda rutiner".

Huruvida bidragen som betalas ut, cirka tio miljoner per år, bidrar till att nå de av kommunfullmäktige beslutade målen går inte att säkerställa. Inte heller om pengarna används på det sätt som föreningarna eller studieförbunden hävdat i sina ansökningar.  

Av KPMG:s granskning framgår att såväl förvaltning som nämnd berättat att det sker stickprovskontroller och att man agerar vid misstanke om oegentligheter. Någon systematisk struktur eller dokumentation kring hur uppföljningsarbetet ska utföras finns dock inte.

KPMG säger sig dock vara positiva till att nämnden, på eget initiativ, bedriver en översyn som syftar till att göra muntliga avtal skriftliga.

Eskilstuna-Kuriren har sökt kultur- och fritidsnämndens ordförande för en kommentar.

Karta: Guifhallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!