– Min pappa är också dement, och när min syster ringde honom vid sex på kvällen visste han inte var mamma var, berättar Ann-Sofie Andeborg.
Systrarna började då ringa runt till hemtjänsten och sjukhusen för att förstå vad som hänt Marianne Andeborg, som är bosatt i Sparreholm.
– Vi fick olika besked. Någon på hemtjänsten sa att hon åkte hem från sjukhuset 15.30 medan en annan sa att det var då hon åkte dit. På Mälarsjukhuset sa de att hon inte var där.
På Nyköpings lasarett undersökte någon Mariannes journal. Den visade att hon röntgats på Mälarsjukhuset – men någon notering om vad som skett därefter saknades. Färdtjänsten meddelade att de lämnat Marianne på sjukhuset i Eskilstuna och väntade på att bli uppringda. Ann-Sofie ringde till Mälarsjukhuset igen.
– Jag fick samma svar: "Hon är inte här".
Strax efter nio på kvällen satte sig Ann-Sofie Andeborg på bussen från Fröslunda för att själv leta efter sin mamma på sjukhuset, och det dröjde inte länge förrän hon hittade Marianne.
– Där satt mamma i entrén som en liten sparv – bara en halvmeter från telefonen som hon hade blivit tillsagd att använda. Hon såg så nollställd ut.
Marianne Andeborg, som förutom demens också har diabetes typ 1, hade då varken ätit eller tagit sina mediciner sedan lunch. Det dröjde till midnatt innan hon till slut kom hem.
Ann-Sofie berättar att det inte är första incidenten sedan Mariannes ledsagningsbeslut drogs in i somras.
– Första gången hon skulle få vård efter att ledsagningen togs bort ringde en chaufför och frågade mig var mamma var – då hade hon gått ut bakvägen från vårdcentralen.
Först efter torsdagen på Mälarsjukhuset har Ann-Sofie Andeborg fått beskedet att personal från hemtjänsten i fortsättningen ska följa med på mammans sjukresor.
– Nu ska hon plötsligt få ledsagning, men de leker ju med liv. Sånt här ska inte behöva hända innan man får den hjälp man har rätt till, säger Ann-Sofie Andeborg.
Hon beskriver sina känslor som att hon är "upprörd åt alla håll".
– Hade hon haft en ledsagare hade det här inte hänt, och hade hemtjänsten informerat oss innan hon åkte hade det varit jättebra. Och sjukhuset hade ju kunnat säkerhetsställa att hon klarade av att ringa färdtjänst själv...
Jerry Wahlstedt, samordnare för samhällsbeskostade resor i Flen, menar att kommunen inte kan hållas ansvarig för vad som hände Marianne Andeborg. Vilket beslut som gäller för ledsagning skiljer sig nämligen åt mellan privata resor och sjukresor – även om man ringer samma färdtjänstnummer för bokning.
– Vad jag kan se så har hon ett beslut på ledsagning hos kommunen sedan 2019 – men färdtjänst och sjukresor styrs av olika lagstiftningar och kriterierna ser annorlunda ut. Spontant låter det konstigt att det tillståndet skulle ha blivit indraget eftersom demens inte är något man tillfrisknar från.
Det är alltså regionen som bedömt att Marianne Andeborg saknar rätt till ledsagning till och från sjukhus, trots att hon har rätt till det vid andra resor.
Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i regionen, hade under måndagen ingen kännedom om vad som hänt Marianne Andeborg, men beklagar det inträffade.
– Jag kommer ta reda på mer information för att säkerställa rutiner och minska risken att något liknande inträffar igen, meddelar hon.