Varje lördag brukar Anna Lidhammar och ett sällskap på tio andra personer, släkt och vänner ge sig ut i naturen och vandra. I lördags var det dock lite manfall. Trots det gav hon, hennes sambo Magnus Björk och pappa Leif Engstrand sig ut på en vandring i Mestaskogarna. Efter ett tag gick de förbi en gren med en vit lurvig päls och blev förvånade över upptäckten.
– Jag har aldrig sett något liknande förut och förstod inte vad det var. Min pappa gillar att ta reda på saker. Efter hans efterforskning förstod vi att det var vätteskägg.
Kände du på det?
– Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Jag var så fascinerad och just då visste vi dessutom inte vad det var så vi ville inte förstöra något, säger Anna Lidhammar.
Fenomenet kallas också för "håris" och bildas när vatten tränger ut ur vattenindränkta och delvis ruttnande trästycken som exempelvis grenar. Varför den ser ut som den gör är inte helt klart. Enligt SMHI tros den få sin hårliknande struktur tack vare svamparten Exidiopsis effusa som lever i trädet.
– Det här kan uppstå när det är milt och blir kyligare väder. Vattnet som finns i trädet tränger då ut och fryser till is och bildar då håris, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.
Hur sällsynt är det här fenomenet?
– Det är svårt att svara på, men håris i sig är nog inte så ovanligt. Vi får några bilder per år skickade till oss. Däremot gäller det att man upptäcker det, vilket kan vara svårare, säger hon.