Anna Jensens mördare ansöker åter om tidsbestämt straff

I 28 år har Anna Jensens mördare Micael Eriksson suttit frihetsberövad. Nu ansöker han ännu en gång om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Anna Jensen mördades sommaren 1992. Hennes mördare Micael Eriksson ansöker ännu en gång om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Anna Jensen mördades sommaren 1992. Hennes mördare Micael Eriksson ansöker ännu en gång om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Eskilstuna2021-03-24 18:30

Det var i maj 1992 som den då 18-åriga Anna Jensen hittades död i ett skogsparti vid Åsbymon. 

Hon hade sökt sommarjobb och annonserade i tidningen. Micael Eriksson svarade. Men i stället för att erbjuda henne det sommarjobb som hon så hett längtade efter lurade han henne i en fälla och försökte våldta henne. När hon kämpade emot ströp han henne med ett bälte och gömde kroppen under en rishög.

I oktober 1992 dömde Eskilstuna tingsrätt den då 30-årige Micael Eriksson till livstids fängelse för mord. I december samma år fastställde hovrätten tingsrättens dom och Högsta domstolen fattade en tid efteråt beslut om att inte bevilja prövningstillstånd.

Micael Eriksson har vid flera tillfällen velat ha sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbegränsat straff, men hela tiden nekats. Nu har ansöker han ännu en gång om att få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff.

I ansökan skriver Erikssons advokat Allan Stutzinsky att Micael Eriksson inte vid något tillfälle har förnekat vad han gjort, att han vid tiden för brotten inte mådde bra och att det då framgick att Micael Eriksson hade själsliga problem. Advokaten skriver också att Eriksson har skött den långa verkställigheten utan några störningar av betydelse och att han har bearbetat sina problem i stor utsträckning själv genom att lyssna på och skriva musik, att han arbetar inom stortvätt och mattlagning och fungerar bra socialt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!