– Jag har skrivit på att jag är beredd att delta i civil olydnad, säger Anna Jerdén.
Lördag 21 augusti åker hon till Oslo för att delta i Rebellion veckan som anordnas av rörelsen Extinction rebellion. Det är en internationell politiskt opartisk rörelse som startade i London 2018 och "använder icke–våldsamma direkta åtgärder och civil olydnad för att förmå regeringar att agera rättvist på klimat och ekologisk nödsituation".
– Arrangörerna planerar för den största aktionen i Norden. Vi kommer sitta på gatorna i Oslo och stänga av trafik. Sen blir det musik, fest, tältläger för aktivister och olika former av aktiviteter under hela veckan, säger Anna Jerdén som ska delta på första dagen utav demonstationen som pågår mellan 23 och 29 augusti.
Dagen innan demonstrationerna börjar får aktivisterna en utbildning i civil olydnad.
– Det känns lite pirrigt. Det är första gången jag är med. Jag har skrivit på en försäkran att jag är beredd att bli arresterad och det har jag aldrig blivit i hela mitt liv. Det kanske inte händer någonting eller så blir jag bortburen och satt i finkan.
– Syftet är att protestera mot att Norge fortsätter att ta upp olja och säljer oljerättigheter i Arktis och Barents hav, samtidigt som FN:s klimatpanel nyligen släppt en rapport som tydligt visar att vi måste stoppa all förbränning av olja inom tio år, berättar Anna Jerdén och syftar till IPCC:s rapport som släpptes den 9:e augusti.
Rapporten visar att den globala medeltemperaturen stiger snabbare än forskarna tidigare befarat. För att inte överstiga 1,5 graders uppvärmning under de kommande decennierna krävs en omedelbar och storskalig minskning av utsläpp av växthusgaser, menar klimatpanelen.
När temperaturen stiger väntas nederbördsmönstrena fortsätta ändras med generellt starkare kontraster mellan blöta och torra regioner. Andra effekter är stigande havsnivåer, minskande snötäcken och varmare hav vilket påverkar det marina ekosystemet.
– Det är brott att förhindra trafiken en stund på en gata utanför Oslo. Medans det oljebolagen gör är att sätta mänskligheten i fara, säger Anna Jerdén och fortsätter:
– Den här aktionen handlar om att oljan ska stanna i marken. Vi är många som gör vad vi kan för att inte använda olja och kol, men då måste den andra sidan, de som tjänar pengar på att ta upp oljan, också göra sitt. Norge är ett rikt land. De kan säga att "nu stänger vi av oljekranarna".
Hon har alltid haft ett intresse för naturen och på 80–talet gick hon en kurs i miljöjournalistik. Då lärde hon sig om klimatet och hur koldioxidutsläppen påverkar. Anna Jerdén är aktiv i Klimatklubben Eskilstuna som anordnar demonstrationer på Fristadstorget, cykeldemonstrationer, föreläsningar och andra aktiviteter. Hon var bland annat med i en cykelstafett år 2020 i syfte att stoppa Preemraffs utbyggnad i Lysekil.
– Det är frustrerande att det går så långsamt. Att folk inte vill ta in att det här händer och fortfarande kan köpa bensinbilar utan att fatta. Det är svårt att förstå, säger hon och tillägger:
– Jag tror aktivism är effektivt och behövs eftersom det är en krissituation. Annars skulle jag inte göra det.
Hoppas du på att bli gripen?
– Ja, det är ju därför jag åker dit.