På Närjeholme, intill ån och Eskilstunas egen Golden gate-bro, har kommunen ett 5 000 kvadratmeter stort område för odling av blommor, ekologiska grönsaker och kryddor.
Stadsodlingen drivs av AMA, som är en arbetsmarknadsenhet inom kommunen och stort fokus ligger på att skapa utvecklande jobb åt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.
– Att få vara ute och arbeta med sånt som växer – både växter och människor måste vara det bästa jobb som finns, säger Annelie Wallin.
AMAs naturgrupp på Närjeholme består av sex deltagare med fyra olika nationaliteter och Annelie är den i gänget som varit med längst. Att hon trivs med både arbetskamrater och kunder går inte att ta miste på.
– Vi är ett jättebra gäng. Några är lite språksvaga i svenska, men vi försöker och kör teckenspråk. Jag lovar, det blir också mycket skratt på grund av alla missförstånd.
Tidigare i yrkeslivet har hon bland annat arbetat på en bensinmack, men när den lades ner vändes tillvaron uppochned.
– Jag blev ganska så knäckt och drabbades av såväl hjärtinfarkt, som depression och panikångest. I ett sådant läge är det inte så enkelt att gå ut och presentera sig för en ny arbetsgivare. AMA har varit min väg tillbaka och jobbet här betyder allt för mig.
Så här års har odlingen precis passerat zenit och det finns en riklig tillgång på läckerheter redo att skördas. På det lilla försäljningsbordet intill växthuset trängs mangold, morötter, lök, rödbetor, gurkor och fänkål. Färska kryddor, som dill, klipps på begäran och blombuketten får kunderna plocka ihop själva.
– Vi har öppet varje vardag och allt fler börjar hitta hit. Det ligger ett gäng bilfirmor i närheten och många som lämnar sin bil på service på morgonkvisten tar en promenad hit under tiden som tidsfördriv. På fredagar är det också högt tryck med folk som vill komponera sin egen blombukett till helgen.
Ett viktigt syfte med stadsodlingen är att fungera som ett inspirerande utflyktsmål för den som söker kunskap om odling.
– Det är bara att fråga. Vi kan berätta om hur du odlar ekologiskt efter årstid eller hur du bäst bygger ett insektshotell, säger Annelie.
Nasir Dawoud parkerar åkgräsklipparen, stiger av och ler mot ett par bekanta ansikten. Efter snart två år på stadsodlingen känner han igen de flesta besökarna.
– Det här är ett bra jobb där vi turas om och gör alla sysslor. På måndagar klipper jag gräset – en annan dag rensar jag odlingsbäddarna eller har hand om kassan.
Nasir kom från Eritrea 2013 och tycker jobbet på AMA har gett både en vettig sysselsättning och bra språkutveckling.
– Det här slår SFI alla gånger. Vi som är här pratar svenska med varandra och gör så gott vi kan med att bemöta kunderna på svenska.
– Är det något vi inte förstår får vi hjälp av Anneli och hon ställer alltid upp och förklarar svåra brev från myndigheter.
Eskilstunaparet Birgitta Svärd och Ove Petré kliver av sina cyklar och hälsar hjärtligt på Nasir. De är ute på sin dagliga motionsrunda och stannar ofta till vid stadsodlingen.
– Det här är ett otroligt ställe. Hur mycket fina grönsaker som helt och färskare går inte att få. Bemötandet är också alltid i toppklass och det är kul när de som jobbar här kommer fram och morsar och vill prata, säger Ove.