På bara några dagar har skolorna i Eskilstuna fått ta ställning till tre nya rekommendationer från smittskyddet vad gäller provtagning och att skicka hem klasser. I torsdags förra veckan gällde att hela klassen skulle skickas hem under fem dagar om två covidfall konstaterats. I måndags ändrades det till minst fyra fall. Nu kommer nya bud.
– Våra rektorer har för tredje gången på kort tid fått nya rekommendationer att förhålla sig till. Detta har varit väldigt energi- och tidskrävande. Väldigt mycket tid har gått åt till att diskutera och tolka innebörden och att lösa alla nya frågor, säger Hans Ringström, chef för den kommunala grundskolan i Eskilstuna.
Eftersom kapaciteten för regionens PCR-provtagning nått sin maxgräns faller de tidigare två rekommendationerna för skolan som byggt på ökat testande.
Därför har skolorna fått nya instruktioner som gäller från onsdagen. Dessa utgår från att symtomfria elever kan vara kvar i skolan medan de som är sjuka eller har symtom ska vara hemma.
– De nya rekommendationerna kommer att leda till att färre elever behöver vara hemma från skolan när de är friska. Det är bra för eleverna som därmed får sin undervisning och det är bra för vårdnadshavarna som kan arbeta, säger Hans Ringström.
Elever som inte har symtom behöver alltså inte testa sig för covid-19 trots att det finns smittade i klassen. Barn med symtom ska dock testas och undvika fritidsaktiviteter.
Elever som haft covid-19 senaste sex månaderna behöver inte testas och barn som sitter i familjekarantän ska fortfarande följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Fram till onsdagsmorgonen har totalt 17 klasser i Eskilstunas kommunala grundskolor skickats hem, senast en på Edvardslundsskolan och en på Lagersbergsskolan. Några har hunnit komma tillbaka.
De nya riktlinjerna från smittskyddet innebär enligt skolchefen sannolikt att färre klasser kommer covidstängas framöver. Möjligheten att skicka hem elever finns dock kvar om smittan ser ut att skena.
Enligt Hans Ringström är det alltjämt ett mycket ansträngt läge i grundskolorna. Framför allt på grund av personalbristen som nu ligger på 20 procent.
– Just nu är nog den största utmaningen att organisera arbetet med en stor del frånvarande personal. Frånvaron förändras ibland väldigt snabbt vilket innebär att medarbetare som är i tjänst får en väldigt hög arbetsbelastning.