– Vi vidtar de åtgärder som behövs och än så länge kan vi inte se någon ökad sjukfrånvaro relaterat till coronaviruset, säger Anna Linder, HR-chef på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.
Liknande beskrivning ger samtliga företag och kommunala verksamheter som tidningen var i kontakt med under måndagen.
– Jag kan inte säga att våra sjuktal är högre än tidigare men känner man sig sjuk ska man inte komma till jobbet, säger Anne Bast, kommunikationschef på Volvo CE i Eskilstuna.
De var tidigt ute och beordrade medarbetare, som rest i virusdrabbade länder, att stanna hemma i 14 dagar innan de återvände till sina arbetsplatser.
– Vi har kontinuerliga avstämningsmöte om läget och som det ser ut nu så kommer det här att ta tid. Vi har inga kända fall av smitta hos oss i Eskilstuna, säger hon.
Liksom VCE har flera arbetsgivare i kommunen vidtagit åtgärder för att minimera skadeverkningen bland sin personal.
– Vi har stängt kafeterian och receptionen och tar inte längre emot några spontanbesök. Det är en försiktighetsåtgärd och vi gör det för att minska flödet av människor i byggnaden, säger Håkan Nilsson, verksamhetschef på ABF.
De har inte heller märkt av någon större sjukfrånvaro, men däremot dragit in studiecirklar som bland andra dans.
Callcenterföretaget Transcom, som har 500 anställda i Eskilstuna, lägger stor vikt vid förebyggande åtgärder och förbereder för att fler medarbetare ska kunna arbeta hemifrån.
– Vi har en lugn och trygg stämning. Sedan virusspridningen har vi blivit mycket tuffare vid sjukdomssymtom. Även om man bara känner sig lite risig ska man inte komma hit. Vi trycker också hårt på att vara noggrann med hygienen – både hemma och på jobbet, säger vd:n Pernilla Oldmark.
Eskilstuna Strängnäs energi och miljö som har en hög beredskap i normala fall trimmar rutinerna ytterligare i orostider.
– Vi måste fungera och kunna leverera våra tjänster även i kristider, säger Anna Linder.
De har bland annat separerat personalgrupper som arbetar med samhällsnödvändiga funktioner och begränsat rörligheten mellan olika anläggningar och byggnader.
– För att minimera smittsridning låter vi tjänstemän om möjligt arbeta hemifrån. Personal i driften kan utgå hemifrån och vi har starkt begränsat tillträde till kontroll och driftcentraler, säger hon.