– Såg du honom när du gick in i kyrkan?
Eva Alström, tidigare chef för Eskilstuna museer, och engagerad ledamot i lokalhistoriska föreningen Eskilskällans vänner, brukar ställa samma fråga till vänner som besöker Klosters kyrka. Och jag är långt ifrån ensam om att få svara nej.
Vi går tillbaka ut på trappan och där, ovanför porten, står han ju. S:t Eskil. Hela Sörmlands eget skyddshelgon, missionären som för nästan 1 000 år sedan kom till Sverige från England, utnämndes till biskop för dessa trakter, slog sig ner just här och byggde ursprungliga Fors kyrka. Men att kristna hedningarna borta i Strängnäs gick som vi vet sämre för honom.
Fors kyrka var länge stans enda och redan på 1800-talet ansågs den förfallen och för trång för den växande tätorten. Men först 1926 kom arbetet igång med att bygga en ny rymlig kyrka. Som tillägnades S:t Eskil.
Den invigdes den 9 maj 1929. I år fyller alltså Klosters kyrka 95 år.
Under Eva Alströms ledning har en jubileumsutställning producerats och visas i kyrkan under året. Där kan man läsa och höra mycket mer om Eskil och Eskilstunas historia, kyrkobygget, den kvinnliga donatorn (Jeanette Zetterberg) som bidrog till att göra projektet möjligt, arkitekten (Otar Hökerberg) som fick uppdraget och som ritade in också alla inventarier, till och med ljuskronorna, smidesdörrarna och nattvardssilvret. Och om den pampiga kyrkan av i dag.
– Jag är ju pensionär och har tid, jag tyckte det var roligt att ta uppdraget att som volontär stå för faktamaterialet. Jag är engagerad i kyrkans arbete, och är dessutom intresserad av Eskilstunas spännande historia.
Eva visar runt i den stora jubileumsbyggnaden.
Kan Eskilstunaborna sin kyrka?
– Nej det tror jag inte. Vi har haft mycket besök under sommaren, av både turister och kommuninvånare, och det händer ju alltid mycket som lockar publik till kyrkan. Men nej, Eskilstunaborna i allmänhet har nog mycket att upptäcka här.
Vad ska man inte missa under ett besök?
– De vackra psalmtavlorna inramade av änglar med instrument och noter i sina händer. De är målade 1929 men ser ut som italiensk medeltidskonst. Den lilla kyrkan på dopfuntens lock. Det astronomiska uret högt upp på en vägg. Märtha Gahns matta framför altaret. Eskilsfönstret. Triumfkrucifixet snidat i Hällbybrunn. Det finns så mycket.