I början av juli köpte Livsmedelstillverkarna Öst AB korv- och pastejproducenten Mälarchark av Andreas Gisselfeldt, som drev verksamheten i drygt fem år.
Företaget äger och driver sedan tidigare Korvgubbens Finsenap i Norsholm och Mantorpskökets Delikatesser. I samma veva som köpet av Mälarchark förvärvades även Loftahammar chark och delikatesser samt Kinda Gurka.
– Vi var redan tidigare förtjusta i deras korvar och såg en potential att utveckla verksamheten ytterligare. Det är ett bra gäng som jobbar i Eskilstuna och produkterna håller väldigt hög kvalitet, säger Mikael Malmström, vd på LMT Öst.
– Nu ska vi bara skaffa ett bageri som gör korvbröd – sen är vi hemma, säger han med ett garv.
Nysatsningen på Eskilstunaverksamheten innebär bland annat att säljare ska anställas.
– Våra kunder består av butiker, storkök och privatpersoner och vi finns redan i 130 butiker, men vi tror att vi kan nå ännu fler – och en bra bit utanför Mälardalen.
En annan satsning fabriken gör är att hålla fabriksbutiken extraöppet under två lördagar innan jul.
Dessutom var man även med under förra helgens julmarknad i Rademachersmedjorna.
– Förr i tiden var december den månad som gjorde att vi gick runt – och gav en chans att komma ifatt. Nu har vi ett mycket bredare sortiment och naturlig efterfrågan under årets alla säsonger, men visst är julen viktig för oss, säger fabriksansvarige Peter Roos.
Han har jobbat 30 år i företaget.
Under en kort fikapaus berättar han om julkaoset. December och jul innebär högsäsong och produktionen av prinskorv sticker ut.
Inför den kommande storhelgen handknyter arbetsstyrkan närmare 20 ton prinskorv. Därtill kommer den produktionen av det stående sortimentet, som för månaden även utökas med julbordsklassikern aladåb.
– Det är ett jäkla jobb, men vi är duktiga och rutinerade. Det här är ett hantverk och även om arbetet underlättas av en del smarta maskiner så kräver flera moment både en hel del tid och noggrannhet, säger Peter Roos.
Det är full snurr inne i matverkstaden.
Från ett kylrum hämtas nystyckat kött som lyfts upp och tippas i en enorm tratt i rostfritt stål ovanpå köttkvarnen.
Kryddor tillsätts, ett fjälster träs på korvhornet och Peter Roos trycker på start. På några sekunder har 30 korvar – alla i samma vikt och längd – krokats upp på en snurrställning.
Ett nytt fjälster träs på korvhornet och proceduren upprepas tills vagnen som ska rullas in i rökrummet är fullastad. Efter knappt två timmar i alspånsröken svalkas korvarna ned till fyra grader med hjälp av en dusch, som samtidigt ser till att ge dem en slät yta.
– Nu är de i princip klara att ätas, men innan de kan nå våra kunder ska korven rivas och förpackas, förklarar Peter Roos.
Mälarchark har även legotillverkning för andra företags varumärken, där beställaren själv kan lägga önskemål på köttråvara, textur och smaker.
– Vi gör en hel del ekologisk korv men jag uppfattar att kunderna prioriterar att produkten är närproducerad. På den punken är vi garanterat i mål. Vi samarbetar exempelvis med Rekarne kött och kryddorna tar vi från vår granne Nordic spice.
– Man tänker inte så mycket på det när man är mitt uppe i allt jobb, men vad gott det är med prinskorv ändå, säger Peter Roos.