Klemmings anrika hus söker ny ägare

Den klassiska disponentbostaden på Köpmangatan ska säljas. Med snart 90 är på nacken är villan ett blickfång mitt i stan – och ett signum för 30-talets Eskilstuna.

Frej Klemming var känd för att blanda klassisk stil med funktionalism, "funkis".

Frej Klemming var känd för att blanda klassisk stil med funktionalism, "funkis".

Foto: Le Grand Propriété

Eskilstuna2024-06-30 07:12

Nere vid ån mellan Gamla staden och Söder ligger den anrika villan som många Eskilstunabor känner till. 

– Den är lite mytomspunnen, säger Gabriel Augustsson, mäklare på Le Grand Propriété. 

– Den ligger så otroligt centralt, men är ändå som i en liten skyddad, grön oas.

Huset byggdes 1936 och var en disponentbostad till den tidigare möbellåsfabriken på samma gata. Det är Frej Klemming, stadsarkitekt i Eskilstuna 1927-1938, som står bakom ritningarna och som designat flera av stadens traditionella byggnader. 

Enligt mäklaren Gabriel Augustsson är det den klassiska stilen som gör huset unikt. 

– Det känns som att arkitekturen är mer färgad av tidigare årtionden, även om den uppfördes på 30-talet. Frej Klemming hade nog ett ben i klassicismen och ett ben i funkisen. Här har han kört mycket på den klassiska stilen, och det är väldigt uppskattat, märker man.

undefined
"Disponentvillan", på Köpmangatan 9, år 1960.

Villans tidsenliga detaljer såsom spröjsade fönster, enkupigt tegel och skifferterrass har gjort den till ett attraktivt blickfång i Eskilstuna. Men trots att det är en bostad så har den under senaste tiden fungerat som lokal för en ekonomibyrå. 

– Det är ett uppskattat koncept att man kan ha det som kontor, så det är helt möjligt att det blir så även i framtiden. Det är ju en väldigt fin arbetsplats, att man kan fika på terrassen på rasten, till exempel. 

Utgångspriset på närmare tio miljoner överträffar majoriteten av Eskilstunas bostäder, men är förenligt med husets utseende och historia menar Gabriel Augustsson. 

Det är inte ofta som något liknande kommer ut på marknaden.

– När det gäller dessa typer av lägen och fastigheter så är det egentligen inte så mycket pengar. Flera intressenter säger ungefär samma sak: “Det där huset har vi tittat på och det hade man gärna velat äga någon gång i livet”, säger Gabriel Augustsson.

Frej Klemming

Arkitekten och konstnären Frej Klemming föddes 1893 i Stockholm. Han verkade som stadsarkitekt i Eskilstuna 1927-1938 och i Strängnäs 1938-1958, och genomförde diverse större arkitektuppgifter. Han gjorde även en stor insats inom kulturminnesvården. Frej Klemming dog 27 december 1978 i Eskilstuna.

Källa: Eskilstuna stadsarkiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!