Kommunkoncernens moderbolag har vänt sig till Riksarkivet och PRV med en begäran om att få använda Eskilstuna Jernmanufakturs emblem. Det består av ett med kunglig krona krönt ankare och ett versalt E, och finns stämplat på otaliga stål- och järnprodukter och kan hittas på allt från sablar och saxar till hänglås och bestick.
Utan den kungliga kronan vore bolagets ansats att byta logotyp bara att förverkliga. Kronan får dock enbart användas av hovet, staten och dess myndigheter vilket regleras i lagar och förordningar. Den historiska användningen och kopplingen till Eskilstunas metallindustri talar i det här fallet till kommunen fördel.
Det säger statsheraldiker Henrik Klackenberg, vars avdelning på Riksarkivet lämnat ett för Eskilstuna positivt yttrande i ärendet.
– Hade det varit ett nytt emblem med den här utformningen, utan historia, hade det ganska solklart blivit ett avslag, säger Henrik Klackenberg.
Enligt statsheraldikern är det av kulturhistoriska skäl glädjande att gamla märken hålls vid liv. Ytterligare ett hinder måste dock passeras för att Kommunföretag ska kunna överta emblemet, nämligen klartecken från Patent- och registreringsverket (PRV).
– PRV läser lagen rätt upp och ned, utan hänsyn till den kulturhistoriska aspekten. Det brukar dock väga tungt vad vi säger från Riksarkivet, säger Henrik Klackenberg.
I Riksarkivets yttrande till PRV skriver man att "symbolen har, framför allt genom versalen E, en stark igenkänningseffekt för stadens företagshistoria. För att autenticiteten och kontinuiteten inte ska gå förlorad är det väsentligt att emblemet bevaras ograverat. Av detta följer att den kungliga kronan har en naturlig plats i den samlade kompositionen".
Trots Henrik Klackenbergs positiva inställning till emblemet som sådant vill han inte ge sig på någon estetisk bedömning.
– Jag får in så mycket som ser förfärligt ut att jag brukar avhålla mig från det.
Lars Andersson (S) är styrelseordförande i Kommunföretag AB.
– Vi har redan använt symbolen litegrann för att hålla den vid liv. Det är en fin och anrik symbol som verkligen hör Eskilstuna till och som vi bör göra allt vi kan för att bevara, säger han.
Koncernens moderbolag har i dag en logotyp bestående av fem olikfärgade och stående staplar. Den är inte skyddad men heller inte särskilt stöldbegärlig.