Det var i mitten av februari i år som Eskilstunabon hade ett möte med handläggare på kommunens enhet för försörjningsstöd för att ansöka om ekonomiskt bistånd. Den sökande ska då ha fått en fråga om vilken klan hen tillhör. En vecka senare gjorde den sökande en anmälan till DO.
Anmälaren ifrågasätter vad klantillhörigheten ska ha för betydelse när man söker ekonomisk hjälp för att ha råd med mat. Personen undrar också om kommunens handläggare ställer samma fråga till en ”lapplänning eller smålänning”. Anmälaren har även uppgett att hen känt sig väldigt illa till mods då frågeställningen påmint om trauman i hemlandet där människor dödats på grund av klantillhörighet.
I förra veckan fattade DO beslut om att inleda ett tillsynsärende för att utreda om Eskilstuna kommun följer diskrimineringslagen.
Clas Lundstedt är pressansvarig på DO. Han vill inte uttala sig om huruvida frågan om klantillhörighet bryter mot diskrimineringslagen.
– Jag väntar med att svara på det och kan inte uttala mig om det är tillåtet eller inte, säger han och tillägger att den specifika frågan, så vitt han vet, inte har prövats av myndigheten tidigare.
Eskilstuna kommun har nu fram till den 28 april på sig att svara på DO:s frågor i ärendet.
Magnus Minh Gustafsson är chef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen där enheten för försörjningsstöd ingår. Han känner inte till om just frågan om klantillhörighet ställts i det specifika fallet men understryker att beslut om beviljande av försörjningsstöd inte utgår från vilken etnisk grupp en person tillhör.
– Vi har precis fått anmälan och inlett en egen utredning. Spontant utgår jag från att vi ställer relevanta frågor.
Är tillhörighet till en klan en rutinfråga?
– Absolut inte.
Skulle den vara förenlig med lagstiftningen och de riktlinjer som finns?
– Nej, jag tror inte det finns utrymme för att ställa en sådan fråga.
När DO:s utredning kan bli klar är ovisst.
– Det beror på frågans komplexitet. Och det beror på vad vi får för svar från kommunen och om vi behöver komplettera med nya frågor. Så det kan ta allt från tre månader till ett halvår, ibland längre tid än så, säger Clas Lundstedt.
Ett exempel på långdragna ouppklarade ärenden är DO:s utredning av MDU som anmäldes i april förra året av en student som nekats bönestund under tentamen.