Anställda ger Eskilstuna kommun högt betyg

Nästan sju av tio kommunanställda är nöjda med sitt jobb och sin arbetsgivare. Bara var tionde är missnöjd. Det framgår av en medarbetarenkät som Eskilstuna låtit genomföra. Av samma enkät framgår att kommunen behöver bli bättre inom flera områden.

ESKILSTUNA2009-03-12 19:02

– Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger personaldirektör Inger Flodfält. I år ingick en helhetsbedömning där vi hamnade på 3,85 i en 5-gradig skala. Det är högre än i många andra kommuner, och väl i nivå med näringslivet. Och tvärt emot vad man skulle kunna tro är de äldre nöjdare än de yngre. Däremot är det små skillnader mellan män och kvinnor.

Det är fjärde gången Eskilstuna kommun genomför en medarbetarenkät. Årets resultat ligger i nivå med, eller något under den förra mätningen som gjordes 2007.

Mest nöjda är de anställda med arbetets värde, det vill säga motivation, trivsel, arbets- uppgifter och arbetsinsats. Många är också nöjda med ledarskapet. Av de som svarat på enkäten har 71 procent förtroende för sin närmaste chef.

Bra för föräldrar

Positivt är också att bland de som har barn under 18 år anser 86 procent att det går bra att kombinera arbetet med föräldraskapet.

Sämre betyg får den fysiska arbetsmiljön (24 procent är missnöjda) och arbetsbelastningen (18 procent anser att de har för många arbetsuppgifter och 15 procent att kraven är orimliga).

Antalet anställda som utrycker sig ha upplevt kränkande särbehandling har sjunkit något jämfört med 2007, från 17 procent till 12. Men av dessa anser 65 procent att de inte fått det stöd och den hjälp det behövt.

– Det är naturligtvis något vi måste jobba vidare på, säger Inger Flodfält.

Fler vill ha uppskattning

Andra områden som Eskilstuna kommun enligt undersökningen bör bli bättre på är bland annat:

• Att fler anställda ska känna sig uppskattade för sin arbetsinsats.

• Att fler ska känna att de får tillräckligt stöd för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.

• Att motsättningar behandlas öppet och ärligt.

– Syftet med en sådan här undersökning är att vi ska få veta vad medarbetarna tycker om sin arbetssituation och om oss som arbetsgivare, säger Inger Flodfält. Men också var vi bör ska sätta in åtgärder.

Nu ska materialet brytas ner till förvaltnings- och enhetsnivå.

Chefsutbildning

– Då får vi också se om det är någon speciell förvaltning eller arbetsplats som sticker ut, och som kräver särskilda insatser. Cheferna kommer dels få en skriftlig guide och dels utbildning om det behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!