Ökad hotbild när fler nekas bidrag

När kontrollerna skärps kring bidragsansökningar och fler får avslag ökar också trycket på kommunens socialsekreterare. En del får ta emot direkt hot, medan andra kontaktas på sitt privata nummer. "Hot och trakasserier har alltid förekommit, men de har ökat i takt med att vi ställer högre krav", säger Ewan Denha, enhetschef på ekonomiskt bistånd.

"Vi har alltid en väktare på plats, något som ökar tryggheten för våra medarbetare", säger enhetschefen Ewan Denha på ekonomiskt bistånd.

"Vi har alltid en väktare på plats, något som ökar tryggheten för våra medarbetare", säger enhetschefen Ewan Denha på ekonomiskt bistånd.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-06-01 15:08

På fyra år har antalet ärenden hos kommunens enhet för ekonomiskt bistånd sjunkit med 25 procent. Det beror bland annat på noggrannare kontroller och att fusk upptäcks innan utbetalningar beviljats. Uppsidan är en betydande ekonomisk besparing, men för en arbetsgrupp ökar pressen.

– De som jobbar med ekonomiska beslut hos oss utsätts oftare än tidigare för otillåten påverkan som trakasserier och direkta hot, säger enhetschefen Ewan Denha.

undefined
"Vi är trygga med att vi har duktiga socialsekreterare som klarar av uppdraget och gör ett otroligt bra jobb", säger enhetschefen Ewan Denha med tolv års erfarenhet på ekonomiskt bistånd.

Han har arbetat på ekonomiskt bistånd i Eskilstuna sedan 2012 och på senare år noterat ett hårdare klimat.

– Det kanske inte är konstigt att människor blir arga när de får avslag, men vi är trygga i våra beslut och de fattas efter att vi är övertygade om att de är korrekta. Vi lämnar alltid en motivering till avslaget och det är viktigt att det håller rättsligt.

Hot som framförs kan vara både direkta och skuldbeläggande. Vissa är verbala, i samband ett möte, andra skickas med brev eller mejl.

– Vi har ännu inte haft något skarpt läge och det har inte inträffat några allvarliga incidenter i våra lokaler. Vi har alltid en väktare på plats, något som ökar tryggheten för våra medarbetare.

Ekonomiskt bistånd har väl upparbetade rutiner för olika utmanande situationer och alla hot polisanmäls och rapporteras till såväl facket som till skyddsombud och förvaltningen.

– Vi är väl medvetna om att vi verkar i en bransch där det finns människor som blir besvikna. Vi försöker alltid förklara vårt motiv och bedömning, men det finns ändå klienter som känner sig frustrerade och missnöjda.

undefined
"Vi har alltid en väktare på plats, något som ökar tryggheten för våra medarbetare", säger enhetschefen Ewan Denha på ekonomiskt bistånd.

Ewan Denha uppskattar att mellan 1–2 procent av de som fått avslag blir hotfulla, beter sig osmakligt eller på annat sätt försöker påverka handläggaren.

– Förra året anmälde vi nio hot, varav åtta registrerades som arbetsskada och ett som tillbud. Hittills i år har tre hot anmälts, samtliga har registrerats som arbetsskada.

– Det här är ett föränderligt arbete där det gäller att anpassa sig till rådande situation. Vi har ett väl fungerande samarbete med FUT-enheten och ett starkt stöd från vår förvaltning.  

Ekonomiskt bistånd tittar numer djupare i varje enskilt ärende innan de beviljar en utbetalning, något som enligt Ewan Denha också stärker och utvecklar förvaltningens myndighetsutövning.

– Svårighetsgraden varierar i att upptäcka olika former av bidragsbrott. Oredovisade inkomster och gömda tillgångar hör till de enklare att identifiera. Skengiftemål är något helt annat – de är enkla att misstänka men svårare att bevisa.

Ärendemängden sjunker

Sedan 2020 har antalet ärenden som hanteras av kommunens enhet för ekonomiskt bistånd sjunkit med 25 procent.

Siffrorna nedan är antalet aktiva ekonomiskt biståndsärenden varje år presenterade i siffror fram till sista juli.

Tom sista juli 2020: 3456 st

Tom sista juli 2021: 3343 st

Tom sista juli 2022: 2981 st

Tom sista juli 2023: 2591 st.

Källa: FUT-enheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!