Anställda köpte in sig i Eskilstunaföretaget – för miljonbelopp

Grundarna av Tuna Entreprenad ville gå i pension.
Då gick anställda in och köpte ut delägarna – för ett par hundra miljoner.
– Att avstå lite grann av ekonomin har känts väldigt bra i magen för samtliga inblandade, säger Jonas Lundin, vd och delägare Tuna Entreprenad.

Jonas Lundin fortsätter som vd och delägare i Tuna Entreprenad.

Jonas Lundin fortsätter som vd och delägare i Tuna Entreprenad.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2025-03-03 06:04

Jonas Lundin, 62, är en av de tidigare åtta ägarna som har valt att stanna kvar – och till och med öka sitt ägande. Han fortsätter även som vd. 

För några år sedan började tre av företagets åtta ägare uttrycka att de ville dra sig tillbaka och gå i pension. Och vid årsskiftet sålde de tre tidigare ägarna sina andelar.

Det blev en ganska dyr affär efter att företaget, som grundades 2007, de senaste åren växt kraftigt och haft en miljardomsättning.

– Det handlar om ett par hundra miljoner som var tvunget att komma fram för att kunna göra den här affären, säger Jonas Lundin, 62, vd och delägare Tuna Entreprenad. 

undefined
Tuna Entreprenad är entreprenör i Kfasts jättebygge i västra Munktellstaden.

Tuna Entreprenad hade blivit uppvaktat av börsbolag och stora byggbolag. Det ainns även en annan sorts lösning som hade kunnat bli aktuell: nämligen att Eskilstunaföretaget skulle plockas in i en så kallad konsolidering tillsammans med flera andra företag. Inom näringslivet är det ganska populärt bland riskkapitalister att göra konsolideringar. 

– Ett enskilt bolag kanske värderas till fyra-fem gånger årsvinsten, men om man går ihop i en större konstellation där man omsätter fem miljarder i stället för en miljard så kanske en sån konstellation satt på börsen värderas till åtta, nio, tio gånger årsvinsten. Så bara genom att stoppa ihop en sån här gruppering av företag så kan man öka värdet väldigt mycket, säger Jonas Lundin. 

– Där har vi varit inne i ett par såna case som inte har landat. Av olika skäl så har det liksom inte blivit något. Vi också varit uppvaktade av storbolag som har velat köpa oss och vi har haft ganska långtgående diskussioner kring sånt, men någon sådan affär har aldrig riktigt landat. 

undefined
Jonas Lundin, vd och delägare Tuna Entreprenad.

När företaget inte blev uppköpt av någon extern aktör började man tillsammans med sin mångårige rådgivare Stefan Bengtsson, partner på Mälardalens Affärsrådgivning, att skissa på en annan modell för hur ägarskiftet skulle kunna gå till.

Att låta flera anställda köpa in sig i företaget.

– Vi hade väl knappt vågat tro på att det skulle var möjligt att göra det på det här sättet, men det visade sig att det var det och det var jätteroligt, säger Jonas Lundin. 

– Då plötsligt tror jag att alla – både de som skulle lämna bolaget och vi som skulle vara kvar – plötsligt kände att det här är ju jätteskönt. Vi vill vara en lokal aktör som är stark här. Vi ville inte hamna i någon större konstellation. 

Jonas Lundin beskriver lösningen som "lite grann av ett reptrick" som bland annat innebär att delägarna går med på att få en del av betalningen i framtiden. Pengar som bland annat kommer att tas från bolagets framtida vinster. 

– Det viktigaste var inte att kräma ut det sista ekonomiska utan att Tuna skulle bli kvar som det är.

– Om det hade blivit en extern affär avhänder man sig beslutandet och då vet man inte vad som händer. Då kanske vi inte ens hade hetat Tuna Entreprenad om ett år eller två, säger Jonas Lundin.

undefined
Tuna Entreprenad har kontor på Vägmästarvägen i Eskilstuna.

Samtidigt som tre tidigare ägare lämnade vid årsskiftet släppte de kvarvarande ägarna in en grupp nya delägare i bolaget. 

Företaget har nu sex huvudägare, varav en är den nytillkomne Martin Lindberg​​​​, 34, som är avdelningschef för mark och anläggning på Tuna Entreprenad. 

– Det är verkligen smickrande och jag är väldigt glad över att de gamla ägarna har valt att sälja till oss i stället för till någon extern aktör. Jag har ju jobbat på Tuna sedan 2015 och har trivts sedan dag ett och tycker det är ett fantastiskt bolag, säger Martin Lindberg och fortsätter: 

– Genom att vi är ägare som bor och verkar i Eskilstuna eller Västerås så har vi kontroll för att fortsätta vara Tuna som vi har varit. Det är ju framgångsreceptet.

undefined
Martin Lindberg är ny delägare i Tuna Entreprenad. "Det är verkligen smickrande", säger han.

Dessutom har 14 anställda bjudits in att köpa mindre poster i bolaget. 

– Så att ägarlistan i dag är 20 medarbetare på Tuna, säger Jonas Lundin och fortsätter: 

– Det är personer som sitter i olika typer av nyckelroller i företaget. Det kan också vara andra kriterier, det kan vara att man har varit väldigt länge i bolaget. Man får komma in som lite bevis på lång och trogen tjänst. Det har inte varit helt enkelt att bestämma vilka som skulle bjudas in där, men jag tycker ändå att det har gått ganska bra.

Jonas Lundin, som alltså fortsätter som delägare och vd, konstaterar att det kanske hade varit fördelaktigare ekonomiskt för både honom själv och de andra i den ursprungliga ägargruppen om någon extern aktör tagit över. 

– Pengar på bordet hade kunnat vara bättre kanske både initialt, men kanske framförallt i ett längre perspektiv. Det hade kunnat vara mer pengar i potten för oss i det, men när vi hittade den här lösningen så kände vi nog alla att här är det okej med pengar, det är okej värdering för bolaget, men det viktigaste för alla - för både de som lämnade nu vid årsskiftet och oss andra som är kvar - så landade det här bra i magen. 

Företaget har i dag cirka 220 anställda, varav de flesta finns på olika byggarbetsplatser i Mälardalen. Sedan starten har företaget haft kontor på Vägmästarvägen i Eskilstuna. Företaget har även ett nytt kontor i Västerås.                                                          

undefined
Jonas Lundin fortsätter som vd och delägare i Tuna Entreprenad.
Jonas Lundin

Ålder: 62 år. 

Yrke: Vd och delägare Tuna Entreprenad. Tidigare bland annat vd och delägare i motorsportserien STCC. 

Bor: Eskilstuna.

Familj: Hustrun Yvonne, 62 som han har hängt ihop med sedan de var 16 år. "Så det är ganska stabilt på den fronten". Barnen Emanuel, 35 och Lina, 34. Barnbarnet My, 1: "En pärla". 

Fritidsintressen: Vandra och åka skidor. Åka båt. Umgås med vänner och bekanta. God mat och gott vin. Mycket stort motorsportintresse. Följde under helgen Indycar-seriens premiär på plats i Florida där han träffade den svenske föraren Marcus Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!