Äppelkastande man tvingar förskola bygga högre staket

En äppelkastande man har under lång tid skrämt slag på både barn och personal på Syrenens förskola. Polisen kopplades in, men nu ser ett högre staket ut att bli lösningen på äppelkonflikten. "Vi försöker skapa en rimlig situation för oss alla", säger Anita Qvarfordt Rask, rektor på Syrenens förskola.

En äppelkastande man har gjort tillvaron besvärlig för Syrenens förskola i Eskilstuna.

En äppelkastande man har gjort tillvaron besvärlig för Syrenens förskola i Eskilstuna.

Foto: David Gagnert/Jonas Ekströmer/TT

Eskilstuna2022-09-09 08:41

Syrenens förskola i Eskilstuna ligger i bottenvåningen i en bostadsrättsförening och under en lång tid, så länge som flera år enligt uppgifter till tidningen, ska en man i grannhuset ha gått i klinch med förskolan.

Grunden till problemet ska vara att barnen på förskolan kastat äpplen, från äppelträdet på gården, och andra saker från förskolan över staketet till den intilliggande fastighetens område. Det har lett till att mannen i fråga kastat tillbaka sakerna. Enligt uppgift till tidningen ska mannen vid tillfällen ha kastat äpplen mot både barn och pedagoger som fått tagit skydd i förskolans lokaler för att inte träffas. Det ska även ha förekommit verbala utbrott.

undefined
Förskolan Syrenen ligger i bottenvåningen i en bostadsrättsförening i Eskilstuna.

Tidningen har inte fått möjlighet att prata med personalen på förskolan, men rektorn Anita Qvarfordt Rask bekräftar att äppelkastningen har ägt rum.

– Jag har precis klivit på som rektor för Syrenens förskola så jag har inte historiken sedan tidigare. Det jag vet är att mannen på andra sidan har blivit irriterad över att barnen har kastat över saker och menar på att han får plocka upp det och kasta tillbaka det, säger hon.

Hur ser du på det som hänt?

– Det här får naturligtvis inte hända. Det är inte acceptabelt över huvud taget.

Vårdnadshavare till barnen på förskolan har informerats om det inträffade av pedagoger och Anita Qvarfordt Rask har diskuterat saken med personalen.

– De säger att han kastade mot dem men att de hade turen att han inte träffade någon. Vi hade en pedagog som kastade tillbaka äpplen och det är ju inte okej det heller.

undefined
På Syrenens förskolas tomt finns det ett äppelträd och frukterna som fallit till marken har blivit upphov till en shism mellan förskolan och en granne.

Grannar ska ha bevittnat äppelkastningen och Anita Qvarfordt Rask valde att ta upp det inträffade med polisen. Men någon anmälan mynnade det aldrig ut i.

– Då ingen blev skadad menar de att det inte är ett polisärende, säger hon.

Anita Qvarfordt Rask har även pratat med den äppelkastande mannen som förklarat att det stör honom när äpplen hamnar på fel sida av staketet. Han hävdar dock att han aldrig försökt kasta äpplen på någon.

– Jag har då sagt att det är små barn som utfört det här och staketet är inte högre än att de når över. Hans sätt att agera är inte okej och det har vi pratats vid om.

undefined
Problemet med den äppelkastande mannen tvingar förskolan att bygga högre staket.

Förskolan ska nu skapa tydliga rutiner för att ta till vara på de äpplen som går att äta samt att plocka upp övriga äpplen och lägga dem i förskolans kompost – samt bygga ett högre staket.

– Målet är att det här ska avslutas så fort vi får ett nytt staket och skapar rutiner för att barnen inte kastar över saker på hans sida.

Är det rimligt att ni ska behöva vidta åtgärder för att en vuxen man kastar äpplen på barnen?

– Han menar att han inte har kastat några äpplen på barnen, men det är barnens och pedagogernas upplevelse. Det är så klart inte rimligt, men vi försöker skapa en rimlig situation för oss alla.

Anita Qvarfordt Rask har bara varit rektor på Syrenens förskola i en månad och kastades således rakt in i hetluften beträffande äppelkastningen.

– Man ställs ibland inför situationer som man bara måste lösa, det här är en sådan situation. Ingen ska behöva komma till skada och ingen ska behöva ta ut sina aggressioner på någon. Vi ska ha bra relationer med våra grannar och en bra arbetsmiljö för både barn och pedagoger.

I stället för att kasta

Fallfrukt kan lämnas in till återvinningscentralen så återvinns vi den till biogas och biogödsel. Man kan också:

- Sylta, safta, torka, gör mos och/eller frys in i fruktbitar till vinterns goda grytor och pajer.

- Lämna in frukt på ett lokalt musteri och få tillbaka egen must.

- Dela med dig av trädgårdens guld till familj, vänner, grannar och arbetskamrater.

- Ställ ut en full påse vid brevlådan med en lapp ”varsågod att ta”.

- Bjud in till självplock via sociala medier eller lappar.

Källa: nsr.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!