"Är det lagligt att neka oss bygglov?"

– Är det ens lagligt att försöka stoppa oss från att starta ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn?Det undrar Charles Häggström, som är vd i det nybildade företaget Eskilstuna stödboende AB.– Får en kommun verkligen agera på det här sättet?

DRAG Nekas HVB_151126_NH.jpg

DRAG Nekas HVB_151126_NH.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-12-05 08:35

Charles Häggström och hans båda kompanjoner, husägaren Ghulam Denqanzai och hans dotter Brechna Denqanzai, är visserligen förtvivlade men de är också fulla av kamplust.

Det här är något som de gärna vill gå till botten med.

Alltsammans började med att de tre sökte bygglov för att få tillstånd att bygga om en mycket rymlig villa i Skiftinge till ett gruppboende och möttes av ett par meningar som väckte en undran.

– Jag har fått ett muntligt besked som går ut på att jag kan glömma det där med bygglov.

– När jag frågade varför så fick jag bara ett svävande svar att det inte ingår i Eskilstuna kommuns policy att ha några privatägda grupphemsboende.

Det här är inget som Charles Häggström har inspelat, och när han senare har tagit upp ärendet på nytt med stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning har han bara fått beskedet att det tar tio veckor att få ett svar på om det blir bygglov eller inte.

Charles Häggström reagerade med en motfråga som gick ut på att det lät som en onödigt lång tid bara för att få ett avslag.

– Det går inte att påskynda ett besked så vi kan få chansen att så snabbt som möjligt överklaga beslutet?

Nej, löd svaret. Tio veckor är den stipulerade tiden som bygglovsingenjörerna tar på sig. Och just denna vecka går det inte att nå utredaren på stadsbyggnadskontoret - hon är på semester.

Charles och hans kompanjoner blir inte mindre fulla av frågor av de här beskeden.

– Jag blir inte kvitt den här känslan att Eskilstuna kommun gör sig skyldig till någon form av lagbrott här. Kan en kommun bestämma sig för att helt enkelt förbjuda privata aktörer på det här området?

– Kräver inte en såpass stor fråga ett riksdagsbeslut?

Charles Häggström drar efter andan och fortsätter:

– Men okej då, håll fast vid det då. Gör det. Fast då måste ni vara så vänliga att ni tar fram den regel som bestämmer den här saken. Jag måste få en chans att bemöta den.

I nästa andetag medger Charles Häggström att han självklart kan ta ett nej i slutändan. Det kanske han blir tvungen till.

– Men jag vill se de paragrafer som klart och tydligt hindrar oss från att starta en verksamhet i Eskilstuna.

Båda kompanjonerna Ghulam Denqanzai och hans dotter Brechna Denqanzai ruskar stilla på huvudena:

– Det är ett sådant slöseri, säger Brechna Denganzai. Både jag och pappa talar förutom svenska bland annat även persiska och dari, som många av flyktingarna från Afghanistan talar.

– Det borde ses som en tillgång.

Bygglovschefen i Eskilstuna, Rickard Ålund, står fast vid att det med stor sannolikhet blir ett avslag i bygglovsärendet, men det bottnar egentligen bara i en detalj:

– Det går inte att ändra en bostad till ett gruppboende i ett bostadsområde i detaljplanerat område, säger han.

– En sådan förändring går inte in under beskrivningen en mindre avvikelse från detaljplanen.

Förändras något om man tar tillbaka ansökan från att starta ett gruppboende till ett familjehemsboende?

– Det kan jag inte svara på.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti menar att alla ansökningar prövas och bedöms lika. Men just detta med att starta ett gruppboende i ett bostadsområde måste ske utanför detaljplanerat område.

– Hela Hällby är än så länge utanför detaljplanerat område, säger hon.

Vad gäller överklagan till länsstyrelsen kontrar hon med att länsstyrelsen aldrig skulle gå på kommunens linje om det inte vore det rätta.

Är man inte nöjd med vare sig stadsbyggnadskontorets eller länsstyrelsens beslut så kan man alltid överklaga till mark och miljööverdomstolen i Nacka.

– Här har det ibland visat sig att vi tolkat reglerna på olika sätt, säger Sarita Hotti.

Även i fråga om ansökningar att få skapa ett hvb-boende?

– Nej, något sådant fall känner jag inte till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!