Nytt för i år är wrapsemlan, som uppfanns av konditorn Mattias Ljungberg i Stockholm, som satt och funderade på hur man skulle kunna skapa en semla som går att äta utan spill och med bara enhandsfattning.
I Eskilstuna har både Amarant och Janelings gett sig i kast med de första prototyperna och om allt går som planerat finns de första till försäljning redan från i dag.
– Wrapsemlan ställer lite andra krav vid bakningen, det är ett tunnare bröd som ska till, men det ska nog gå bra, säger Hasse Styrlander på Amarant i Torshälla.
Få konditorer blänger surt på kunder i dag om de senare frågar efter något annat än den helt vanliga traditionella semlan med grädde och mandelmassa.
Några kan nog lite försynt tycka att det är svårt nog att få till den vanliga semlan så optimalt som det bara går, men alla är mottagliga för förslag på nya ingredienser. Om de bara håller sig inom rimlighetens gränser.
– Några vill ha glutenfritt, några laktosfritt, det är inga problem, fortsätter Hasse Styrlander på Konditori Amarant i Torshälla. Men sedan måste jag ibland få ställa sig frågan var gränsen går mellan en semla och en bakelse.
Just lagom till fettisdagen, som i år infaller tisdag 17 februari, då är det laddat för många övertimmar för alla bagare.
– Då kallar vi in hela firman och lite till, säger Hasse Styrlander. I fjol började vi baka semlor klockan 22 kvällen innan fettisdagen och de sista plåtarna tog vi ur ugnen klockan 16 dagen därpå.
12 000 semlor på en och samma dag är en siffra som ska ställas mot ett totalt antal semlor på cirka 55 000, kanske rent av 60 000 semlor över en hela säsongen.
På Janelings rustar man också för att få med wrapsemlan i sortimentet, men ju närmare fettisdagen vi kommer desto fler olika sorters semlor tillkommer bredvid citron-, choklad-, blåbärs-, wiener- och kaspadersemlan.
En helt ny sort för i år på Janelings är hallon och lakrits.
På Alexandra i Fröslunda är man lite mer traditionsbundna men i sortimentet ingår laktosfri semla, en wiener- och kaspadersemla. Och lite senare tillkommer chokladsemlan.
– Nytt för i år här hos oss är juniorsemlan, som kanske kan kallas minisemlan, och som är ungefär 60 procent av en fullstor semla, säger Alexandrabagaren Johanna Shuan.