– Jag arbetade en vecka i december och tre veckor i januari med att montera paneler på fasaden. Men för det här jobbet har jag inte fått några pengar alls, säger Serhii Ruban, 63 år och flykting från Ukraina.
Vi befinner oss mitt inne på företaget Senior Materials byggarbetsplats i Svista i Eskilstuna.
I kylan står ett tiotal män och trampar med flaggor och en megafon. Det är fackföreningen Solidariska byggare som har samlat till protest mot en underleverantör på det stora bygget, efter att Serhii Ruban och fem andra medlemmar från Ukraina och Uzbekistan inte fått ut sina löner.
Enligt fackförbundet har männen arbetat i flera veckor för underleverantören utan att få ut lön. Serhii Ruban och hans tidigare kollega Andrii Lev, 24, utförde arbeten på fasaden till Seniors nya fabrik i Svista, de övriga på andra objekt där underleverantören har fått uppdrag.
– Det finns inga anställningsavtal eller lönespecar och de behandlas som timmisar trots att det är förbjudet enligt kollektivavtalet. Vi bedömer att det är ett lönedumpande och fuskande företag, säger Emil Boss som är fackligt ombud för Solidariska byggare.
Bolaget har kollektivavtal, men det är ingenting de följer, enligt den fackliga företrädaren.
– För oss är det ett känt bolag. Deras nisch är att de rekryterar arbetare som inte pratar svenska. Folk från Albanien, Ukraina, Uzbekistan och så vidare. Och sen lurar de dem helt enkelt.
– De vägrar komma till förhandling. Vi har kallat dem på fem datum, men de har ignorerat fackföreningen. De har skickat några mejl där de har sagt att arbetarna har fått allt de ska ha, säger Emil Boss.
Varför är ni här?
– Vi vill att våra medlemmar ska få sina löner. Det här är ett stort byggprojekt med långa entreprenörsled, vilket gör att det kan nästla sig in fuskande företag. Vi vill synliggöra det och skvallra för huvudentreprenören, säger Emil Boss.
Huvudentreprenören i fråga är byggföretaget CRTG, China Railroad Tunnel Group, som fått uppdraget från Senior Material att uppföra delar av den nya fabriken för separatorfilm. För CRTG arbetar en underentreprenör som ansvarar för arbeten på fabrikens fasad, och de har i sin tur anlitat det kritiserade företaget.
Fackförbundets entré orsakar till en början viss uppståndelse på byggarbetsplatsen, och personal med olika grad av ansvar försöker i omgångar få sällskapet att lämna det inhägnade området. Plötsligt dyker ägaren av det kritiserade bolaget upp, men han lyckas inte besvara någon av arbetarnas frågor.
– Ni får skicka ett mejl, säger han och försvinner kort därpå från platsen.
Efter en stund får de fackliga företrädarna sätta sig ner med representanter för huvudentreprenören och Senior för att diskutera vad saken gäller. Dock är både fasadentreprenören och ägaren för det kritiserade företaget frånvarande på mötet.
Huvudentreprenören och Senior visar förståelse för migrantarbetarnas utsatta situation och bedyrar att de ska utreda saken.
– Om vi kan hjälpa de här killarna att få pröjs är det klart att vi ska göra det, säger Mikael Edstein, produktionsansvarig för huvudentreprenören CRTG.
Jiayan Cong är Seniors platschef.
– Vi är ett seriöst företag som vill hjälpa till att se till att vi har en säker arbetsplats. Det är svårt för oss att veta om arbetarna inte ger oss den här informationen. Det är så långa kedjor, säger han och tillägger att det är fler än 1 400 arbetare registrerade på bygget.
De fackliga ombuden kontrar med att säga att Senior och CRTG bär ansvaret för att kontrollera sina leverantörer och att det så kallade huvudentreprenörsansvaret innebär att de måste betala arbetarna om de inte skulle få ut sina löner från underentreprenören.
– Kontrollfunktionerna som finns är för trubbiga, säger Emil Boss på mötet.
Utanför byggområdet står Serhii Ruban och hans tidigare kollegor och väntar i ovisshet. Ruban säger att det är svårt att leva i Sverige utan pengar.
– Det förstår var och en. Jag har varit tvungen att låna pengar för att klara mig till mat och husrum och hade hopp om att få lönen. Men nu vet jag inte, säger han.
Senare under dagen återkommer en representant, Zheng Zhang, för CRTG och meddelar att de står i kontakt med underentreprenörerna och att de kräver att saken utreds och att lönerna betalas.
– Vi kommer att följa detta noga, säger Zheng Zhang.