-Projektets verksamhet är viktig och den behövs. Verksamheten kommer att finnas kvar i någon form, säger Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna.
Projektet startade i maj 2012. Det finansieras av kommunen, arbetsförmedlingen och europeiska socialfonden, ESF.
-Den målgrupp vi arbetar med har ofta behov av att arbeta med flera delar i sin situation, det är sällan arbetslösheten som är det enda bekymret. Vad detta arbete består i är helt individuellt, men gemensamt för de flesta är att det tar tid att få alla delar på plats, säger projektledaren Jenny Demervall och fortsätter:
-I dagsläget finns det ingen annan verksamhet som kan erbjuda ett långsiktigt individuellt arbete med helheten för att hitta hållbara lösningar. Det är också Nuevo K2:s största framgångsfaktor.
Av de 81 deltagare som i november förra året hade avslutat projektet hade 69 procent helt eller delvis bytt försörjningsstöd mot en annan försörjningskälla, till exempel lön, studiemedel eller aktivitetsstöd. Enligt projektets utvärderare Gunilla Backman har det fungerat bra.
-I stort kan man säga att det är ett lyckosamt projekt. Vi har ju utvärderat många projekt, och det här sticker ut eftersom det har så bra måluppfyllelse.
29-årige Cristian Parraguez är en av deltagarna.
-Vi arbetar med rutiner, att komma igång. Vi bygger upp oss. Vi får grunderna så att vi klarar oss, berättar han.
Av de deltagare som avslutat projektet har 28 procent gått vidare till jobb och 16 procent till studier. En av de som börjat studera är Stefan Gustafsson som sedan i september förra året pluggar på elteknisk linje.
-När jag började på Nuevo fick jag hjälp att hitta tillbaka till mig själv och vad jag ville göra. Det viktigaste var att jag fick tid och att de verkligen lyssnade på en. Men så har de pushat också när de har märkt att man är redo, berättar han.
Projektet, som för närvarande har 55-60 deltagare, ska avslutas den sista juni i år. Cristian Parraguez är orolig för vad som ska hända sedan.
-Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är pappa. Jag vill inte bara sitta hemma. Vad ska jag säga till min son?
Malin Grundsten undrar också över vad som ska hända.
-Hur kommer det att bli för alla som behöver hjälp men som inte har börjat än?
Jenny Demervall tycker att projektets verksamhet ska permanentas.
-Vi spar ofantligt mycket pengar till den här kommunen genom att många går ut till egen försörjning helt eller delvis. Vi kan det här och vet vad som är väldigt framgångsrikt. Det vore väl förbaskat bra att göra något permanent av det då, säger hon.
Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden, säger att hon förstår den oro som finns hos deltagarna i projektet.
-Vi påbörjade en översyn i höstas och sen årsskiftet har vi jobbat väldigt intensivt med att se hur vi kan fortsätta, säger hon.
Enligt en uppskattning från arbetsmarknads- och familjeförvaltningen skulle det kosta kommunen cirka tre miljoner kronor om året att driva verksamheten vidare med en personalstyrka på fyra personer och liknande innehåll som i dag.
-I slutänden blir det ändå en form av politisk prioritering. Planen är att behålla verksamheten i någon form, säger Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden.