Arbetsplatsnära stöd kan förkorta sjukskrivningar

Sjuktalet ökar i Sverige, men nu finns det ett nytt bidrag för arbetsgivare att söka för att förkorta och förhindra sjukskrivningar.– Vi vill att det används mycket, säger Elisabeth Fredriksson vid Försäkringskassan.

Eskilstuna2015-05-25 05:00

Försäkringskassan och hälsoföretaget Previa anordnade i onsdags ett frukostseminarium på Clarion Hotell Bolinder Munktell i Eskilstuna. Seminariet handlade om hur man kan förhindra och förkorta sjukskrivningar med hjälp av ett nytt bidrag som arbetsgivare kan söka för arbetsplatsnära stöd. Vid seminariet deltog cirka 35 personer från olika företag, bland annat Post Nord, Berendsen, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö och Eskilstuna-Kuriren.

Elisabeth Fredriksson, specialist vid Försäkringskassan, berättade att sjuktalet ökar i Sverige.

– Det är väldigt mycket kvinnodominerade yrken som ökar, mycket kontaktyrken med människor och även tunga, traditionella manliga yrken. Den psykiska ohälsan ökar ganska stort. Man mår dåligt. Man presterar sämre och sämre. Det är ganska komplexa familjesituationer. Det är ganska stora krav i arbetslivet och privatlivet.

Elisabeth Fredriksson berättade också om ett verktyg som finns på Försäkringskassans hemsida där arbetsgivare kan beräkna kostnader för sjukfrånvaro. Hon visade ett exempel med en anställd som tjänar 30 000 kronor i månaden.

– Tio sjukperioder på tre dagar kostar arbetsgivaren 48 000 kronor. Är man sjukskriven ett år så kostar det 134 000 kronor.

Sedan den 1 april förra året finns det nya bidraget som arbetsgivare kan söka för arbetsplatsnära stöd. Konkret kan det handla om hjälp att kartlägga behov av anpassning av den anställdas arbetsuppgifter och arbetstider eller för konsultation kring arbetshjälpmedel. Arbetsplatsnära stöd kan behövas vid exempelvis upprepad korttidsfrånvaro.

– Förra året satte man av 30 miljoner kronor och det ansöktes och betaldes ut 24 miljoner kronor. Stor andel gick till kommun, landsting och det var mycket kvinnor man sökte för.

Bidraget går direkt till arbetsgivare och täcker halva kostnaden för insatsen, men max 7 000 kronor. I år har 50 miljoner kronor avsatts för arbetsplatsnära stöd.

– Det är inte så många som har sökt hittills i år, sa Elisabeth Fredriksson.

Nästa år kommer anslaget att höjas till 100 miljoner kronor. Även för 2017 har 100 miljoner kronor avsatts.

Vid frukostseminariet presenterade hälsoföretaget Previa sitt koncept "Effektiv rehabilitering".

– Det finns en ekonomisk vinst både för den enskilda medarbetaren och för företaget, sa Sara Bondesson, företagssköterska vid Previa.

Företagssköterskan Ylva Gunnarsson berättade att Previa kan erbjuda arbetsgivaren råd och stöd.

– För att nå bästa resultat brukar vi inleda samarbetet med en gemensam analys av aktuellt hälsoläge.

Hon berättade även om tjänsten Sjuk- och Friskanmälan.

– Man kan få en nulägesbild över hälsan, över hur sjukfrånvaron och frisknärvaron ser ut exakt på stunden.

Previa brukar rekommendera tre insatser som arbetsgivarna även kan söka bidrag för via arbetsplatsnära stöd. Den första åtgärden är ett bedömningssamtal där en företagssköterska kartlägger medarbetarens hälsa. Nästa åtgärd kallas tidig utredning av arbetsförmåga. Den anställde får träffa både en företagssköterska och läkare. I mer komplexa ärenden kan man göra en arbetsförmågeutredning där även fysioterapeut och psykolog kopplas in.

– Kan man sätta in insatserna så tidigt som möjligt så tjänar alla på det, sa Ylva Gunnarsson.

Vid seminariet berättade Peter Hellgren, miljö- och kvalitetsutvecklare vid Berendsen, och Monica Åhlund, företagssköterska vid Previa, om sitt samarbete. Peter Hellgren sa att de allra flesta på företaget tycker att det är bra.

– Framför allt att vi kan sätta in insatser innan det har gått för långt. På så sätt har vi en större chans att ha en frisk personal. Det går åt rätt håll hela tiden.

Monica Åhlund finns på plats på Berendsen en halv dag i veckan.

– Då har jag några tider där personalen själv kan sätta upp sig om man vill diskutera ett problem. De tiderna används. Personal sätter upp sig själv utan uppmaning från arbetsledare.

Här finns en länk till Försäkringskassans verktyg för beräkning av kostnader för sjukfrånvaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om