Årbylärarnas protest – med svarta kläder

Elever och anställda på Årbyskolan reagerar med bestörtning över rektor Elin Härnbys plötsliga avgång.
I protest mot kommunens behandling av sin tidigare chef klädde sig personalen i svart under onsdagen.
– Det här är ännu ett slag mot oss när vi redan ligger ner och som drabbar eleverna hårdast, säger Slava Fransi, mentor på skolan.

Specialläraren och arbetsplatsombudet Jessica Wiklund och kurator Slava Fransi var, liksom majoriteten av medarbetarna, under onsdagen klädda i svart för att visa stöd för den avgående rektorn Elin Härnby.

Specialläraren och arbetsplatsombudet Jessica Wiklund och kurator Slava Fransi var, liksom majoriteten av medarbetarna, under onsdagen klädda i svart för att visa stöd för den avgående rektorn Elin Härnby.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-11-14 13:48

Nyheten i korthet

  • Rektor Elin Härnbys plötsliga avgång har lett till stor sorg och bestörtning bland personal och elever på Årbyskolan.
  • Lärare och övriga anställda klädde sig under onsdagen i svart i protest mot kommunens behandling av Härnby.
  • Skolans mentor Slava Fransi ser den senaste händelsen som ännu ett slag mot skolan som redan har det tufft i och med den pågående avvecklingen av högstadiet.

– Hon stod upp för oss när vi försökte protestera. Hon försvarade oss som en rektor ska. Man ska bry sig om sin skola, säger eleven Molly som går i åttan.

Just nu är hon och kompisarna Sudah, Viola och Melissa mitt uppe i det extra skolval som ordnas för eleverna som ska börja åttan och nian nästa läsår. Då kommer de i stället att gå på Munktellskolan, Fristadsskolan eller Djurgårdsskolan. Besked väntas i december.

– Sedan får vi göra ett till skolval om vi vill, säger Sudah.

Hur känns det att byta skola?

– Det känns svårt, mitt i nian när vi ska skriva nationella prov och med nya lärare som kanske inte vet hur vi fungerar, så vi kanske inte får den hjälp vi behöver, säger Molly.

Oron för framtiden är påtaglig hos eleverna.

 – Det som händer med vår skola påverkar oss och vi tänker mycket på det, säger Sudah.

undefined
Flera av Årbyskolans elever ser gärna att beslutsfattare inom kommunen kommer till skolan och förklarar sina handlingar.

Beslutet att lägga ner Årbyskolans högstadium fattades i juni. Sedan dess har debatten gått hög. Arga och besvikna föräldrar, vissa av dem även företrädare för oppositionspartier i staden, har både den juridiska vägen och genom att väcka opinion försökt ändra beslutet.

Kommunen har pekat på de dåliga resultaten för skolan, där Årbyelever som gått ut nian länge haft lägst gymnasiebehörighet i Sörmland. Enligt kommunen väljer för många vårdnadshavare bort skolans högstadium och stora satsningar på att lyfta kvaliteten har inte fått tillräckligt stora effekter.

I kommunfullmäktige förra torsdagen valde kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), för första gången att kommentera nedläggningen:

– Om vi har Sörmlands sämsta högstadieskola resultatmässigt och vi har Eskilstunas sämsta skola resultatmässigt, som elever väljer bort år ut och år in och som vi lägger mer och mer resurser på. Vad vore vi då för ansvarstagare om vi inte gjorde någonting åt det? Nu får det vara bra! Det är klart att vi inte ska ha skolor som inte ger barnen en framtid, sade han.

undefined
"Vi ställer oss oförstående inför tanken på att man inte haft förtroende för vår rektor", säger Jessica Wiklund och Slava Fransi.

Så kom tisdagen den här veckan och en ny bomb slog ner på Årbyskolan. Under eftermiddagen samlade rektor Elin Härnby sin personal till ett informationsmöte, där hon berättade att hon sagt upp sig och skulle sluta på dagen. Under mötet gav hon också sin bild av turerna som föregått beslutet. Som tidningen tidigare rapporterat om, hävdade Härnby att barn- och utbildningsförvaltningen försökt köpa ut henne i oktober, då hon inte ska ha förhållit sig på rätt sätt till kommunens policy och i vissa fall upplevts som illojal – uppgifter som barn- och utbildningsförvaltningen inte har velat kommentera.

När tidningen besöker skolan är det onsdagsförmiddag och all personal vi möter är klädd i svart.

– Det är för att visa vår sorg, säger Slava Fransi, kurator på skolan.

Klädvalet kan också tolkas som en protest mot arbetsgivaren, med hänvisning till de uppgifter Härnby delat med sin personal om hur cheferna kritiserat rektorns val av svarta kläder dagen då förslaget om att lägga ner Årbys högstadium presenterades.

– Klädval är något man gör personligt, det kan inte ha att göra med min profession om jag kommer klädd i svart, säger Jessica Wiklund, speciallärare och arbetsplatsombud för fackförbundet Sveriges lärare.

De två kollegorna ser med oro på hur den senaste tidens turbulens påverkar personal men också elever.

– Det värsta är att vår skola redan har haft det tufft i och med avvecklingen och det här är ännu ett slag mot oss när vi redan ligger ner. Samtidigt försöker vi finnas där för våra elever, men det är svårt när vår viktigaste person inte är kvar, säger Slava Fransi och fortsätter:

– Som kurator ser jag dagligen hur mycket en trygg vuxen kan betyda för våra elever. Särskilt i den tid som är nu, då skolan genomgår alla de här stora förändringarna. När vi förlorar vår rektor på det här sättet är det eleverna som drabbas hårdast. Flera elever skrev till mig redan i går kväll och frågade vad som händer nu. Har vi ingen rektor längre? Så det här skapar många frågor hos dem.

undefined
På tisdagen arbetade rektor Elin Härnby sin sista dag på Årbyskolan. Arkivbild.

Känslan om ovisshet över framtiden delas av elever och lärare. Personalen befinner sig mitt i omställning och innan de går på jullov ska de få veta var de kommer arbeta efter sommaren, berättar Jessica Wiklund.

– Hela situationen som varit den senaste tiden har lett till ökad arbetsbelastning, ökad stress och oro. Det är klart att det påverkar oss alla även om all personal gör sitt allra bästa för att det inte ska påverka deras jobb. Att då rycka bort den som varit kaptenen på skutan. Det är förskräckligt utifrån den information vi fått.

Wiklund åsyftar uppgifterna som Härnby delat med sin personal om att arbetsgivaren beskrivit henne som illojal.

– Det väcker mycket frågor och vi ställer oss oförstående inför tanken på att man inte haft förtroende för att hon ska ha lett oss vidare i avvecklingen, från personalens håll har vi upplevt det precis tvärtom. Vi upplever att vi haft en rektor som alltid varit otroligt professionell, och som varit lojal med beslutet. Vi förstår inte.

Elin Härnbys beslut om att lämna skolan kom plötsligt. Något eleverna också reagerat på.

– Ingen fick riktigt säga hej då. Det var synd. Hon hade en bra relation till oss, säger Molly. 

– Vi ser också att det här drabbar våra lärare som förlorar sin chef och det påverkar hela stämningen på skolan, säger Sudah och tillägger till slut.

– Hälsa politikerna att de gärna får komma hit och prata med oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!