Årets kanske viktigaste skoluppgift

Det här känns viktigt på riktigt.

Eskilstuna2015-01-29 13:21

Så sammanfattar några av de hundra elever från tre gymnasieskolor och en högstadieskola i Eskilstuna som var med på Världsnaturfondens och kommunledningens upptaktsmöte för Earth hour city challenge, som hölls på S:t Eskils gymnasium under torsdagen.

Målet är att eleverna tillsammans med sina lärare ska ta fram lösningar på allt det som måste klaras för att nå klimatmålen till 2030.

Hur ser visionerna ut för framtiden? ur tror eleverna att det ser ut om femton år.

Inspirerande uppdrag, men också roligt, menar Matilda Gustafsson Lundberg, Alice Östvik och Emma Andersson från Rekarnegymnasiet, som redan nu ser fram emot redovisningen som ska äga rum i Stadshusets fullmäktigesal 18 mars.

Samma uppgifter som elever från förutom S:t Eskil och Rekarne gymnasium även från Rinmansgymnasiet och Faktoriet, får även skolelever i Göteborg och i Västerås och självklart ska det hela ses som ett hedersuppdrag.

– Att ta hjälp av skolelever är en del i vårt långsiktiga arbete, säger ansvariga projektledaren Gitte Jutvik Guterstam från Världsnaturfonden, som muttrar något om att det ytterst gäller att försöka sätta lite fart på våra folkvalda, och att utsikterna att möta engagemanget från sina framtida väljare mycket väl kan bidra till att det hela förhoppningsvis påskyndas.

– Vi måste väva in allt från hur jobben ska se ut i framtiden? Hur klarar vi av resor och transporter? Maten och odlingarna?

– EU har sina mål, Sverige har sina mål, hur ser målen ut här och hur borde de se ut?

– Tänk lösningar.

Men hinner man ens bygga upp ett antal förväntningar på så kort tid som bara femton år?

– Oja, svarar Kristina Birath som är miljö- och samhällsbyggnadsdirektör i Eskilstuna kommun.

– Titta bara på vad som skett under de senaste femton åren. Ibland tar händelseutvecklingen verkliga språng och ibland går det lite långsammare, men processen pågår hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!