På 22 orter, däribland i Borlänge, Stockholm, Sundsvall, Uddevalla och Örebro, kunde man se tecken på Landsbygdsupproret. I Eskilstuna var uppslutningen lite klen. Vid 11-tiden på fredagen stod Kalle Eriksson ensam bredvid sin gröna traktor i ett hörn av Tuna Parks stora parkering. Fler protesterande landsbygdsbor var dock i antågande.
– Vi är ett knippe bönder som har ledsnat på utvecklingen. Nu för tiden är det bara livet i städerna som gäller. Landsbygden håller på att dö ut, sa Eriksson.
Bakom Landsbygdsupproret 2015, som har drygt 5 000 följare på Facebook, står Erika Sörengård från Örebro kommun.
– Det måste till åtgärder för att vi ska få behålla våra lantbrukare och vår fina landsbygd. Till exempel en skatt på importerat kött eller att man ställer samma krav på djurhållning för importerat kött som vi har och även ett differentierat mjölkpris, säger hon till TT
Enligt Sörengård försvinner en bonde om dagen i Sverige. Hon tycker att politiken är helt inriktad på att befolka städerna och lägga landsbygdens framtid i EU:s händer.
– Vi vill främst sträcka ut en hand till stadsborna i dag. Vi vill ha en dialog för att vi behöver varandra. Tyvärr är det ett väldigt svalt intresse från politiken men vi hoppas att vi efter det här kan få fram en plattform, säger Erika Sörengård.
Under långfredagen kommer landsbygdsbor med traktorer, maskiner och banderoller ta sig till ett antal städer för att protestera mot de orättvisor de upplever som landsbygdsbor.