Det finns åtgärder att sätta in även om man inte kan asfaltera.
– Då går vi ut med en kallmassa som heter pottfix, säger Hasse Dahlström. Den är inte riktigt lika effektiv som asfalt men den fungerar hjälpligt.
Just den här tiden på året är den som är tuffast mot vägarna. Temperaturen kan inte riktigt bestämma sig för om det ska vara kallgrader eller varmt och det betyder att tjälen är i rörelse.
– Bildas sprickor så pressas i regel vatten ned i dessa och när det sedan fryser på så blir det en sprängverkan.
Så snart anläggningarna som tillverkar asfalt är i gång så startar säsongen på allvar även för personalen på gatuavdelningen och det är lika med nu det.
Termosbilen ser till det yttra ut som en helt vanlig lastbil, men har en tank som rymmer tre ton asfalt och en gasolbrännare under den som håller asfalten i det skick som gör att det kan bearbetas.
Sedan några år tillbaka är man på avdelningen beroende av tips från allmänheten, men medan personalen ändå är ute på uppdrag att fylla igen potthål så är de förstås uppmärksamma.
– Vi vet också var vi ska leta. Vi vet exempelvis att Odlaren är ganska hårt drabbad av potthål.
Orsaken är mycket tung trafik på små, smala vägar.
Men det finns också potthål som ligger utanför gatuavdelningens jurisdiktion?– Vid plankorsningar, järnvägsövergångar uppstår det ofta potthål, men dessa får vi inte gå i närheten av. Samma sak gäller de vägar som är trafikverkets ansvarsområde.