De startar Sörmlands första privata röntgenklinik

Röntgensjuksköterskorna Aslan och Sanna Farhadi har startat Seradkliniken som är Sörmlands första privata röntgenklinik. Makarnas ambition är att ingen patient i länet ska behöva vänta på en undersökning.

Aslan och Sanna Farhadi på Seradkliniken.

Aslan och Sanna Farhadi på Seradkliniken.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2022-11-29 20:55

– Vi ser att det är långa köer för att göra röntgenundersökningar, främst MR. Målet är att det inte ska finnas några köer till röntgen här i Sörmland, säger Aslan Farhadi. 

– Köerna drabbar patienter som får gå länge med sina besvär. Man kanske har ont i knän eller axlar eller något annat, säger Sanna Farhadi.  

Andra veckan i november öppnade makarna Seradkliniken på Gustafsvägen 20 i Eskilstuna. Kliniken utför undersökningar med magnetkamera och ultraljud. Aslan och Sanna är båda röntgensjuksköterskor. Aslan är vd för företaget och Sanna verksamhetschef. Båda arbetar med att ta emot patienter på kliniken.

– Vår styrka är att vi har korta väntetider. Som patient får man komma samma vecka och sedan har man svar inom en vecka, säger Aslan. 

– Vi kan vara väldigt flexibla. Vi bestämmer själva så är det någon patient som absolut bara kan komma på kvällen eller helgen kan vi anpassa oss efter det, säger Sanna. 

Med hjälp av magnetkameran kan man göra MR-undersökningar som ger detaljrika bilder av kroppens mjukdelar. Undersökningarna kan göras för att bland annat kartlägga skador och följa upp behandlingar. 

– Det vanligaste är förslitningsskador och ortopediska besvär med till exempel knäleder, rygg och axlar, säger Sanna. 

Ultraljud kan användas vid undersökningar av nästan hela kroppen.

undefined
Seradkliniken utför undersökningar med ultraljud.
undefined
Sanna Farhadi manövrerar magnetkameran.

Det finns flera olika sätt att bli patient på Seradkliniken. Patienter kan själva skriva en egenremiss på klinikens hemsida. Då bekostar patienten undersökningen själv. På hemsidan finns information om vad olika behandlingar kostar, till exempel kostar en MR-undersökning av en armbåge eller en axel 3 920 kronor och MR-undersökning av buk 5 880 kronor. 

– Man kan komma hit på remiss via företagshälsovård eller om man har en sjukvårdsförsäkring eller via en privat vårdcentral, säger Aslan. 

Regionens vårdcentraler kan inte remittera patienter till Seradkliniken eftersom de inte har något avtal med regionen. 

– Än så länge kan de inte komma till oss, men om det är så att regionen ser att det finns ett behov så har vi möjlighet att hjälpa till redan från och med idag, säger Aslan. 

Makarna Farhadi bor i Eskilstuna. Sanna har de senaste sju åren arbetat på röntgenavdelningen på sjukhuset i Köping. Aslan kommer ursprungligen från Iran. Han kom till Sverige vid åtta års ålder bodde sedan länge i Linköping. Aslan har de senaste åren jobbat som bemanningssjuksköterska. 

– Jag har åkt runt väldigt mycket till olika sjukhus som privat konsult, säger han. 

Aslan och Sanna har tagit in kapital från investerare för att kunna bygga upp kliniken som har dyr utrustning. 

– Vi har lokala entreprenörer från Sörmland som har investerat. Vi är vanliga röntgensjuksköterskor och har inte de ekonomiska förutsättningarna för att ensamma göra något sånt här. 

Seradkliniken ligger i lokaler som användes av Eskilstuna Elektronik Partner, EEP, innan det företaget flyttade till Vilsta industriområde. Enligt Aslan är det en fördel att lokalerna är anpassade för industriverksamhet. 

– Magnetkameran ställer ganska höga krav på lokalen. Dels är den väldigt tung, dels är elförbrukningen väldigt hög. 

undefined
Den tunga magnetkameran anlände tidigare i år till Seradkliniken i Eskilstuna.
undefined
Entrén till Seradkliniken på Gustafsvägen 20 i Eskilstuna.

Att starten av verksamheten sker i ett läge när elpriserna är höga beskriver Aslan och Sanna som "jobbig timing", men de är ändå försiktigt hoppfulla. 

– Det beror väl på vad som händer i vinter och hur elpriserna utvecklas. Om de stiger får vi göra vad vi kan för att vara energieffektiva och se över vad vi kan spara på, säger Aslan. 

Lokalerna har genomgått en stor renovering. Det har bland annat satts upp nya väggar och taket har sänkts. 

– Det är enkelt att ta sig hit och vi har mycket parkeringsplatser och nära till busshållplatser. Lokalen är ekonomisk och funkar bra med maskinen. Sett till helheten passar det bra med just den här lokalen. 

I de ljusa och fräscha lokalerna finns det bland annat ett väntrum, en reception, ett rum för magnetkameraundersökningar och ett rum för ultraljudsundersökningar. Det finns även ett så kallat granskningsrum. 

– Det är där röntgenläkaren sitter och tittar på bilderna och skriver utlåtanden, säger Aslan.  

undefined
Väntrummet på Seradkliniken. Lokalerna har genomgått en stor renovering.

I dagsläget har kliniken två erfarna radiologer att tillgå för att skriva svar på undersökningar samt utföra ultraljudsundersökningar. De finns på plats två dagar i veckan.

– När vi får mer att göra kan vi utöka med läkare fler dagar i veckan. Vi kan även behöva anställa i form av fler röntgensjuksköterskor och undersköterskor.

Klinikens huvudsakliga målgrupp är sörmlänningar, men den tar även emot patienter från andra län. 

Framtidsplanerna handlar om att renovera en ännu större del av industribyggnaden och utöka klinikens lokaler. Det finns tankar på att införskaffa en datortomograf och en konventionell röntgen. 

Aslan har haft mycket kontakt med Nyföretagarcentrum i Eskilstuna inför starten av kliniken. Han har deltagit i Nyföretagarcentrums mentorprogram där han hade den lokale industrimannen Jens Persson som mentor. 

– Jag tror inte att vi hade fixat det utan Nyföretagarcentrum. Det har varit mycket jobb, men kul också, säger Aslan. 

Sanna menar att Nyföretagarcentrums vägledning har varit avgörande och berömmer även maken Aslans insats.

undefined
Sanna och Aslan Farhadi är båda röntgensjuksköterskor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!