Säkerhetsprodukten, dörrspärren FAS LB 1000, har en bygel eller hasp som i fäst läge omöjliggör att dörren kan ryckas upp. Men enligt anmälaren har tre grannar i samma bostadsrättsförening med likadana dörrspärrar blivit utelåsta. Detta sedan de stängt sina dörrar utifrån, och bygeln hamnat i låst läge. För att åter ta sig in har det krävts hjälp från räddningstjänst och/eller låssmed.
Assa lyssnade inte
Anmälaren ser flera risker med den självlåsande dörrspärren, exempelvis att lägenhetsinnehavaren som hastigast lämnar bostaden när det finns små barn kvar, eller när långkoket står och puttrar på spisen.
Mannen som anmält har själv sökt svar från tillverkaren Assa. Mannen har försökt förmå Eskilstunabolaget att varna för säkerhetsprodukten, eller i vart fall tipsa användarna om hur de ska försäkra sig att det inte händer igen. Men utan resultat.
När Eskilstuna-Kuriren ber om en kommentar går det bättre.
Assa OEM:s vd Johannes Lind-Widestam säger att Assa alltid tar reklamationer på stort allvar. Han känner till det beskrivna problemet.
– Vi känner endast till ett fåtal fall trots att vi sålt produkten i höga volymer under de senaste 10 åren, och endast fått en handfull reklamationer.
Vad avser Assa att göra nu?
– Trots den låga felfrekvensen har vi infört ytterligare ett steg i vår kontrollinstruktion vid produktionen för att förhindra att problemet uppstår igen. Skulle det vara problem kontakta din låssmed alternativt Assas hjälpfunktion, säger Johannes Lind-Widestam.
Konsumentverket som tog emot anmälan anser att Boverket har det aktuella tillsynsansvaret. Ärendet är därför flyttat.