Åstråket i Eskilstuna får arkitekturpris

Arbetet med att göra ån mer tillgänglig prisas. Sveriges arkitekter i Sörmland tilldelar Åstråket i Eskilstuna årets arkitekturpris. – Det är ett pris till själva idén och genomförandet av Åstråket, säger jurymedlemmen Bengt Strandberg.

Eskilstuna2016-11-20 15:15

Under söndagen hölls prisceremoni i hotell Bolinder Munktell.

– Det två mil långa Åstråket knyter samman ett pärlband av vackra platser utefter Eskilstunaån och förbinder centrala Eskilstuna med det omkringliggande landskapet och dess skilda miljöer, läser jurymedlemmen Helena Brobäck från motiveringen till priset.

Officiellt är pristagaren verket i sig, alltså Åstråket, men flera personer blev kallade för att ta emot blommor och diplom för sitt arbete.

– Det känns roligt och det är ett erkännande för att vi får till vårt arbete på ett bra sätt, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti som var en av pristagarna.

Under ceremonin kallar hon upp kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson.

– Jag vill från kommunens och Eskilstuna befolknings vägnar tacka er alla för det stora arbetet ni har gjort. Ån har tidigare setts som en barriär men ni har bidragit till att förändra det, säger han till de som tar emot priset.

Bengt Strandberg är arkitekt och en av medlemmarna i juryn som har delat ut priset. Han tycker att det känns lite speciellt att ge priset till ett sådant stort verk.

– Priset delas ut till verk utfört inom områdena husbyggnad, planering, inredning och landskap. Vanligtvist är det ett hus som får priset. Att ge det till Åstråket känns lite som att ge nobelpriset till Bob Dylan, säger han.

Arbetet med att göra Eskilstunaån mer tillgänglig för allmänheten började 2008. Stigar har anlagts, hus har byggts och gamla industrier har renoverats till bostäder.

– Som en del av juryarbetet har jag cyklat hela sträckan för att få mig en bra översikt av platsen. Hela vägen har man kontakt med den mäktiga ån och har bevarat naturen samtidigt som den rinner igenom den växande staden, säger Bengt Strandberg.

Talen av prismottagarna är många och Joakim Malmqvist, på Tyréns, säger också han ett par välvalda ord.

– Åstråket är en viktig del för stadens självbild. Det här arbetet som startade 2008 drog i gång arbetet med att höja den, säger han.

Sarita Hotti håller med honom.

– Man ska inte skämmas över att komma ifrån Eskilstuna. Vi har en otroligt vacker stad och ån bidrar till det, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det borde komma ett lagförslag på att Eskilstunabor måste ut och promenera för att uppleva den, säger hon skämtsamt.

Efter prisceremonin serveras det lunch för alla deltagare. Sedan ska de faktiskt ut och promenera. För att själva få njuta av årets pristagare.

– Eskilstunaån är anledning till att den här staden finns. Men under många år vände man den ryggen. Nu har man öppnat upp den och det ska uppmärksammas, säger Bengt Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om