Arbeta säkert och effektivt på distans

Många företag låter sina anställda jobba hemifrån under coronakrisen, något som ställer nya krav på både personal och it-system.

Affärsliv fick intervjua lösningsarkitekten Tobias Molin på videolänk.

Affärsliv fick intervjua lösningsarkitekten Tobias Molin på videolänk.

Foto: Richard Forslund

Eskilstuna2020-05-14 10:01

– Man blir mycket mer utsatt när man sitter hemma och jobbar, säger Richard Forslund, affärsområdeschef på Atea i Eskilstuna. 

Atea levererar IT med ett relativt brett erbjudande från produkter och licenser via systemintegration till IT som tjänst. I april flyttade företaget in i helt nyrenoverade lokaler på Stenmansgatan 4 i Eskilstuna. Byggnaden har tidigare använts av gymmen Forever och World Class. När Affärsliv kommer på besök visar Ateas platschef Ulf Danielsson vägen till konferensrummet genom ett toppmodernt och öppet kontorslandskap. De flesta arbetsplatserna gapar dock tomma.  

– Vi har en arbetsplats för 50-60 medarbetare och vi är färre än tio här. Det hänger ihop med att vi försöker bidra till att bromsa smittspridningen. Direktivet är att jobba hemma så långt det bara går när det fungerar, säger Ulf Danielsson. 

Han hade naturligtvis trott att fler medarbetare skulle jobba på kontoret när de nya lokalerna togs i bruk i april. Samtidigt är lokalerna förberedda för en sådan här situation eftersom Atea utformade det nya kontoret för att passa trenden mot fler "resfria möten" via video och Teams, en teknik som Atea självt säljer. 

I konferensrummet väntar affärsområdeschefen Richard Forslund. Lösningsarkitekten Tobias Molin finns med på videolänk och syns på en stor bildskärm. 

– Vissa av våra kunder har liknande situationer eller ännu värre kopplat till att deras affärer bromsas upp eller i värsta fall stannar upp helt och hållet. De som ändå är i jobb försöker jobba mer flexibelt, mer hemifrån eller på andra sätt, säger Ulf Danielsson.

undefined
Ulf Danielsson är platschef på Atea i Eskilstuna.

 I början av krisen var det många kunder som beställde fler licenser. 

– Kunderna hade en grundlösning, men den kanske bara var byggd för att hantera 20 procent av det totala antalet anställda. Nu ville man dimensionera den så att den kan hantera 100 procent av de anställda. Där fick vi ganska mycket att göra under en period med våra befintliga kunder, säger Richard Forslund. 

För många organisationer har det inneburit en påfrestning när en stor del av personalstyrkan plötsligt har börjat jobba på distans.  

– Kontrasten är stor mellan det enkla hemmakontoret och ett välutrustat kontor med high end-tangentbord, dubbla skärmar och ljudisolerade mötesrum. Ju längre tid man spenderar på hemmakontoret desto mer ökar behovet av bra utrustning, rätt verktyg och rutiner för att fortsätta orka prestera på topp. Det kan handla om allt från att låna hem en extra skärm, ett bra headset och att få tydlig information om hur man får till bra videomöten, säger Tobias Molin. 

Atea har under coronakrisen fått hjälpa kunder att snabbt ta fram strategier för distansarbete och informationssäkerhet. Richard menar att hotbilden mot den enskilde individen i form av cyberattacker har skjutit i höjden. 

– Du har inte en kollega eller chef som du kan fråga om du får ett suspekt mejl. Eller så ser mejlet helt vanligt ut och du tror att det är från chefen, säger han. 

Enligt Ulf är det viktigt för företag att ha en plan för hur verksamheten ska kunna fortsätta även om anställda blir sjukskrivna.

– Många verksamheter måste ifrågasätta om de har kontinuitetsplaner för att hålla liv i sina it-miljöer i konstiga, jobbiga och otäcka situationer. 

undefined
Richard Forslund, affärsområdeschef på Atea i Eskilstuna.

Richard Forslund tipsar om några enkla saker som kan höja säkerhetsnivån rejält: 

– Om man jobbar med känslig data rekommenderar vi att ha ett skydd på skärmen så att den inte går att se från vissa vinklar. Man kan tänka på att inte sitta vid ett fönster som inte har insynsskydd. Man ska inte lämna utrustningen liggande någonstans. Man kanske har med sig jobbdatorn till barnens träningar.

Han menar att den tekniska utrustningen i sig har en ganska hög säkerhetsnivå, till exempel i form av antivirusprogram och brandväggar. 

– Vad man kanske inte är rustad för är attacker på dig som person när någon till exempel utger sig för att vara din chef genom ett mejl och så vidare. Det är hanterar man främst genom utbildning av personalen. Nu tvingas man in i det i en väldig fart. 

Tobias berättar att det finns tekniska produkter som kan förhindra att användare gör misstag. 

– Har man ont uppsåt kan man alltid gå runt det, men användaren ska inte kunna göra misstag. Du ska inte kunna ladda ner ett dokument som du har fått i ett mejl och lägga det lokalt på datorn. Du ska inte kunna svara på ett mejl från en icke-godkänd avsändare. 

Om man har en företagsadministrerad dator kan man höja säkerhetsnivån genom att använda VPN och skapa en krypterad tunnel till datacentret där företagets information finns. Den som vill jobba från exempelvis en Ipad kan använda sig av något som kallas fjärrskrivbord och som man når genom att logga in i en webbportal. 

– Där kräver vi någon form av multifaktorautenticering för att verkligen säkerställa att du är du.

Richard Forslund tycker att det ska bli intressant att se vilka lärdomar som kommer att dras när krisen väl har lagt sig. Han hoppas till exempel att folk ska resa mindre i jobbet för att ha fysiska möten. 

– Jag hoppas att företagen blir bättre på att nyttja de digitala verktyg som faktiskt finns för att träffa kunder. Man kanske inte har velat testa tidigare, men nu när man har tvingats in i det så kanske det visar sig funka bättre än fysiska möten. Jag tror att det finns jättemånga saker som vi kommer att ta med oss ut ur det här på andra sidan. 

För Atea i Eskilstuna har coronakrisen inneburit en ökad efterfrågan inom vissa kompetensområden och en minskad efterfrågan inom andra. Många kunder har önskat utökad hjälp för att få sin verksamhet att fungera i det korta perspektivet, bland annat kopplat till deras behov av att i större utsträckning kunna jobba mer på distans. 

– Samtidigt ska vi komma ihåg att mycket av den hårdvara vi säljer tillverkas i Kina och hela leverantörskedjan är påverkad av den nuvarande situationen. Det har under mars och april funnits vissa utmaningar med att leverera all utrustning som kunderna på kort varsel har efterfrågat. Men nu kan vi se att leveransförutsättningarna går åt rätt håll, säger Ulf Danielsson.  

Tips för bra videomöten

Vid mindre möten med cirka fem deltagare är det trevligt om alla har video på så att man kan se varandra och få ett mer levande möte. 

Vid större möten ska man ha som vana att stänga av sin mikrofon för att inte störa den som pratar. 

Video tar en del bandbredd. Är det många deltagare sparar man en hel del bandbredd genom att stänga av videofunktionen. 

Anslut någon minut innan mötet börjar. Om alla ansluter i tid slipper man repetera. Folk är ofta lite sämre på att passa tiden vid videomöten.

Karta: Atea
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!