Eskilstuna Fabriksförening har cirka 110 medlemsföretag med sammanlagt 7 500 anställda. Föreningen genomför varje år fyra konjunkturbedömningar bland sina medlemsföretag samt ett urval av företag inom den tillverkande industrin.
Den aktuella konjunkturbarometern bygger på en enkät under juni månad. De parametrar som efterfrågas är branschkonjunktur, orderingång, lönsamhet, orderstock, nya förfrågningar och personalbehov.
Den förra konjunkturbarometern för kvartal 2 indikerade en svag återhämtning.
– Återhämtningen har tagit paus igen, där nya förfrågningar och orderingång bedöms minska inför kvartal 3, säger Gösta Reinl.
Fabriksföreningens bild av den lokala konjunkturen bekräftas av arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens konjunkturrapport för kvartal 2 på nationell nivå. De olika teknikbranscherna uppvisar en splittrad bild, men tydliga indikationer på en uppgång saknas.
– Den globala ekonomin och inte minst Europa står inför problem med koppling till Grekland igen vilket ger en osäkerhet då det kommer att påverka både räntor och den svenska kronans växelkurs mot främst euron, sannolikt stärks den svenska kronan mot euron om Greklandskrisen eskalerar vilket försämrar den tillverkande industrins konkurrenskraft, säger Gösta Reinl.
I Fabriksföreningens konjunkturbarometer är indikatorerna likviditet och lönsamhet försiktigt positiva, vilket enligt Gösta Reinl innebär att företagen har kontroll på sina kostnader i förhållande till sin nuvarande volym.
– Man verkar ha kontroll. Man har lärt sig läxan från 2008 att man måste ha koll på likviditet och lönsamhet för annars står man på öronen.
28 procent av företagen bedömer att de har ett ökat personalbehov. Endast två procent anger att de har ett minskat personalbehov. Gösta Reinl varnar för att en lite kraftigare uppgång kan leda till att företag får svårt att få tag på personal.
– En liten uppgång så kommer vi att ha brist på kvalificerad personal i produktionen.
Enligt Gösta Reinl kan det bland annat bli brist på CNC-operatörer och svetsare.
Han drar slutsatsen att konjunkturläget är fortsatt svårbedömt.
– Indikatorerna uppvisar ingen förestående konjunkturuppgång i kvartal 3, dock har företagen kontroll på kostnaderna och bedömer att man kan öka sin lönsamhet. Företagen är således väl förberedda när konjunkturen tar fart.