Attitydförändringar ger färre drunkningsolyckor

Frågar du befolkningen är den egna simkunnigheten på topp men frågar du experten manar han till ödmjukhet. – Drunkningsolyckan kan drabba även den bäste, säger Jorma Valjus.

Drunk

Drunk

Foto:

Eskilstuna2015-07-20 07:00

Förra året drunknade 137 personer i Sverige och 116 av dem var män. Jorma Valjus är ordförande i SLS, Svenska livräddningssällskapets regionförbund i Sörmland och han är inte överraskad att männen är kraftigt överrepresenterade i drunkningsstatistiken.

– Män och pojkar är mer benägna att ta chanser och risker. En kategori som ökar är båtlivet och där har de sällan flytväst. Så länge folk inte antar ansvar för sin säkerhet kommer det ju hända olyckor, säger han.

Statistik fem år tillbaka i tiden visar också att av 143 omkomna i drunkningsolyckor i fritidsbåtar bar endast en av tio flytväst. SLS analyserar att hälften av dem kunde ha räddats om de haft flytväst och kunnat larma. För att nå en nollvision tror Jorma Valjus att attityder måste ändras.

– Männen måste bli mer ödmjuka och tänka på säkerheten och inte vara så övermodiga. Det gäller att ha kontroll över sin egen förmåga och kanske inför badsäsongen testa av sina kunskaper, åk ner till ett badhus och se om du orkar simma 200 meter i ett sträck, säger han.

I en undersökning som SLS genomfört ställdes frågan; Tror du att du skulle klara av att falla i vattnet, få huvudet under ytan, och efter att åter tagit dig till ytan simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim?

Åtta av tio sörmlänningar svarade ja och skattar alltså sin egen simkunnighet högt. Men Jorma Valjus betonar ändå vikten av fortsatt övning och ett utpräglat säkerhetstänk och ger några välgrundade råd.

– Att inte ge sig i kast med något okänt, alltid vara flera stycken, aldrig simma rakt ut, berätta vart du tar vägen, bevaka varandra och om du ska långt på öppet hav, simma längs med stranden. I förlängningen är det inte vattnet som skapar problemet, det är okunskapen. Kan man inte simma ska man inte ge sig ut på öppet vatten.

Oftast sker olyckstillbuden vid insjöar eller öppet hav och mer sällan vid bevakade badplatser och simhus. Men olyckor förekommer även på inhängande områden och då främst när barn har lämnats obevakade. Jorma Valjus tycker att många föräldrar har fel bild av vad en badvakt ska göra.

– Föräldrarna kan inte släppa uppsikten, i dessa dagar ser man tyvärr att många vuxna är nedböjda över sina mobiltelefoner. Det är inte badvaktens uppgift att vara barnvakt utan badvakten ska vara behjälplig, förebygga olyckor och ingripa om något händer, säger han.

Jorma Valjus har också märkt att barn som kommer till Sverige från länder utan någon simskola eller badkultur ställs inför tuffa utmaningar.

– Vissa har ingen vattenvana över huvud taget och vet inte hur de ska bete sig, det är ju lite motoriskt träning för att hantera kroppen i vatten med tyngdlösheten och balansen. När det blir stoj och stim med kompisarna kan det hända olyckor och jag är inte så säker på att föräldrarna hade kunnat hantera situationen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om