Under andra halvåret 2022 tog varje svensk i genomsnitt ut 523 kronor i månaden ur Bankomats kontantautomater, vilket är nästan exakt lika mycket som togs ut under samma period året innan. Eskilstuna ligger dock betydligt högre än snittet i landet, med 558 kronor i månaden, men minskade med åtta kronor mot året innan.
– Omvärldshändelser som pandemin och invasionen av Ukraina påverkar tillfälligt svenskarnas förhållande till kontanter. Det gör den långsiktiga trenden lite svår att tyda, men min bedömning är att den snabba minskning av kontantuttagen som vi sett under lång tid nu har planats ut, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.
När det kommer till insättning av kontanter per person och månad ligger Eskilstuna på 197 kronor, även här betydligt högre än rikssnittet på 161 kronor. Men det blir allt svårare för Eskilstunaborna att sätta in pengar i Bankomats kontantautomater, de har nämligen stängt kontantcentret intill Sparbanken Rekarne.
– Att Bankomat har tagit bort just den automaten är en del av en större utveckling där vi minskar antalet automater i hela Sverige. Bakgrunden är att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt i stället för med kontanter. När efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service utifrån det, säger Jenny Danielsson, pr- och kommunikationsansvarig på Bankomat.
Hur kommer det sig att ni valde att ta bort just dessa automater?
– Vi tittar på behoven runtom i landet och gör en samlad bedömning av vilka automater vi ska ha kvar och vilka vi ska ta bort. Viktiga faktorer i den prioriteringen är hur mycket automaterna används och hur långt det är till andra automater i området. Tyvärr är just den här automaten en av de vi nu valde att ta bort, förklarar Jenny Danielsson.
Bankomat har i dagsläget inga planer på att ställa ut fler kontantautomater i Eskilstuna. Men de har heller inga planer på att ta bort fler då de anser att automaterna fortfarande är väldigt viktiga i samhället.
Hur många platser kan man sätta in pengar på i dag i Eskilstuna?
– I Tuna park kan man sätta in sedlar, det kan man även göra på Kungsgatan-Careliigatran, i Gallerian.
Insättningsautomaten i Tuna park är till stor hjälp då många butiker där inte längre tar emot kontanter.
– Allt fler människor väljer att allt oftare betala digitalt i stället för med kontanter. Trots det så kommer det att finnas behov av kontanter under överskådlig tid, menar Jenny Danielsson.
Hon säger att det i grunden handlar om att människor ska kunna välja hur de vill betala.
– Men kontanter är också nödvändiga för människor i digitalt utanförskap och för att samhället inte ska bli för sårbart i en krissituation då digitala betalsätt kan slås ut.
Övergången från kontanter till olika digitala betalsätt har gått rekordsnabbt, men samtidigt lever många människor i ett digitalt utanförskap och är fortfarande beroende av kontanter. En del människor föredrar att betala kontant av andra skäl, exempelvis integritetsskäl enligt Johan Nilsson på Bankomat.
– Att uttagen av kontanter nu inte minskar lika snabbt tror jag beror på att de flesta som kan och vill gå över till att betala digitalt redan har gjort det. För de som använder kontanter är det fortsatt viktigt att den möjligheten finns, avslutar Johan Nilsson.